Arjen rutiinit – mielen vapauttajat

Arjen rutiinit mielletään usein tylsiksi työtehtäviksi, jotka toistuvat ja toistuvat yhä uudelleen. Olo on kuin ”Päiväni murmelina”- elokuvassa eli jokainen päivä alkaa aina samanlaisena alusta ja samat asiat tapahtuvat aina yhä uudelleen ja uudelleen.

Rutiinit on kuitenkin työkalu joiden avulla saadaan joko aikaa pohtia uusia ajatuksia tai vaihtoehtoisesti keino lepuuttaa mieltä sen ollessa väsynyt. Aamukahvia keittäessä ja aamupalaa tehdessä voi rutiinomaisen toiminnan ohessa organisoida omaa päiväänsä. Ja vaikka siivotessa voi jättää turhan ajattelutyön pois ja tehdä tehtäviä ennalta opitun mukaisesti eli rutiininomaisesti.

Rutiinien avulla voidaan helpottaa hyvän elämän löytämistä. Niiden avulla päivä saadaan helposti organisoitua järkevästi ja samalla rutiinien kautta vapautettua aikaa mm. ajettelulle tai luovuudelle. Kun omiin työtehtäviin muodostuu hyviä rutiineja, niiden väleihin jää tilaa uudelle ajattelulle ja ideoille. Silloin taas, kun mieli on väsynyt, rutiinit saattavat palauttaa ja antaa lepoa.

Tämä ajatus löytyy usein erilaisten yhteisöjen taustalta. Esimerkiksi luostareissa päivä koostuu valmiiksi ajastetuista rutiineista, jolloin niiden välinen aika jää vapaaksi esim. rukoilemiselle. Rutiinit vapauttavat mieleen vapaata tilaa.

Rutiinien hallinta

Yhä useampi ihminen kuvailee elämäänsä kaaottiseksi ja hallitsemattomaksi. Tunne syntyy usein oman  toiminnan suunnittelun- ja tarkkaavuuden vaikeuksista, joiden vuoksi arjen asioita jää huomioimatta ja hoitamatta. Hoitamattomat asiat johtavat epäjärjestykseen, joka puolestaan tekee asioiden huomioimisen ja hoitamisen entistä vaikeammaksi.

Rutiinien tarkoitus on helpottaa päivittäisen arjen elämistä ja myös sitä, ettei arjen asioita jää hoitamatta. Aikataulusekaannukset ovat yleisiä ongelmia. Eli oikeastaan voidaan puhua ajanhallinnan ongelmista. Monellakin on ajan hallinnan pulmia: myöhästelyä, kiirettä, aikataulusekaannuksia, asioiden jäämistä viime tippaan. Töiden työmäärän arviointi sekä realististen aikataulujen suunnitteleminen on nykyajan hektisessä elämässä haastavaa.

Ensimmäinen asia omien ongelmien selättämiseksi on kaleterin hankinta. Sen käyttö vapauttaa muistikuormaa, koska asiat voi tarkistaa kalenterista. Toisaalta kalenteri näyttää hyvinkin päivän ja viikon tehtävät asiat.

Kalenterin käytössä on tärkeätä, että on käytössä vain yksi ainoa kalenteri, jota on helppo pitää aina mukana. Kotona voi olla hyötyä myös perheen yhteisestä seinäkalenterista.

   • Merkitse heti kalenteriin kaikki tapaamiset ja niiden kestot. Merkitse myös tapaamisten vaatimat ennakkovalmistelut (esim. ”muista jumppakamat”, ”osta lahja”, ”hanki tenttikirja”).
   • Poikkea suunnitelmistasi vain harvinaisissa, todellisissa poikkeustilanteissa.
   • Tee hoidettavista asioista listoja ja merkitse asiat kalenteriin.
   • Opettele katsomaan kalenteria monta kertaa päivässä. Silmäile myös tulevia päiviä

Kalenterin käyttö ohjaa myös helpolla aikatulujen suunnitteluun. Eli on hyvä laatia itselle päivä ja viikkoaikatulu. Ja katsoa,että kaleterissa on tilaa vapaa-ajalle, odottamattomille tapahtumille ja siirtymille.

   • Laadi itsellesi päivä- ja viikkoaikatauluja. Muista jättää tilaa vapaa-ajalle, odottamattomille tapahtumille ja paikasta toiseen siirtymisille.
   • Käy seuraavan päivän ohjelma läpi viimeistään illalla.
   • Tee tarvittavat ennakkovalmistelut.
   • Kertaa joka aamu päivän ohjelma ennen kuin lähdet liikkeelle

Kaleterin käyttö ja ajankäytön suunnittelu ohjaa sitten helposti kohti viikkorutiineja ja kohti säännöllistä elämänrytmiä. Kannattaa tutkia mitkä perusasit kuuluvat päivääsi: nukkuminen, herääminen, ruokailut, koiranulkoilutus, työ, opiskelu, kotityöt, liikunta…

Näiden avulla on helppo rakentaa suurinpiirtein samanlaisena  toistuva peruspäivärunko. Näiden lisäksi kun rytmittää viikon siten, että siellä toistuvat rutiinit määräpäivinä niin ajanhallinta helpottuu. Tietää jo etukäteen esimerkiksi sen, että lauantai on pyykkipäivä.

Vaikka tuntuukin turhalta mainita, niin ajankulun seurannan apuvälineet helpottavat elämää.

   • Hanki kello kodin jokaiseen huoneeseen näkyvälle paikalle.
   • Käytä kelloa, ajastinta tai puhelimen hälytystä muistuttamaan aikatauluista (esim. lähtemisestä, tauon lopettamisesta, lääkkeenotosta, nukkumaan-menosta).
   • Laita tärkeästä asiasta muistilappu erottuvalle paikalle

Ja sitten kun näiden päälle vielä lisää normaalit toiminnot vaikka ajoissa olemiseen eli muistetaan varata ylimääräistä aikaa matkoihin, käytetään muistusta  siihen että muistetaan lähteä ajoissa ja tehdään valmistelut ennakkoon eli pakataan esim. tarvittavat varusteet mukaan.

Yksinkertaisia ohjeita, mutta tuntuu että nykyajan työelämässä nämä klassiset ohjeet ovat unohtuneet monilta. Päivien rytmittäminen, suunnittelu ja ennakointi. Ylläolevien ohjeiden avulla saa helposti aloitettua oman elämänsä järkeistämistä.

Kunhan pohdin, Kari…

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.