Osaaminen on myös tiedostamatonta

Katselin aamulla sivusilmällä kameran akkua vaihtaessa Roxeten How do you do!- videota. Sen alussa on noin 3 sekunnin pala kaupunkinäkymästä, jossa näkyy hiukan kaupunkia taustalakanan ympäriltä. Lainaus videon kuvasta on tekstin aloituskuvana.Tuon alle 3 sekunnin aikana olin varma, että video on kuvattu Tukholman Södermalmilla olevan rakennuksen kattoterassilla.

Wikipedia sanoo, että intuitio on sisäinen näkemys tai kyky oivaltaa asia välittömästi. Ja itse uskon tässä kohtaa samaan asiaan eli tiedostamaton ajattelu toi välittömästi oikean mielikuvan paikasta. Käytännössä alkukappaleen esimerkissä kuvattiin intuitiivista ajattelua, joka on periaatteessa sellaista ajattelua mikä auttaa sinua ymmärtämään todellisuutta hetkessä. Eli ajatellaan nopeasti ilman logiikkaa tai analyysejä.

“Intuitio on sielulla näkemistä.”

-Dean Koontz-

Omalla tavalla intuitiivista ajattelua voisi kutsua harmaaksi eminenssiksi. Eli ajatteluksi joka tapahtuu piilossa ja tukee normaalia analyyttistä ajattelua. Kyse on todennäköisesti ajattelusta, joka on lähempänä eläimen kuin ihmisen ajattelua eli sen perustana on henkiinjääminen. Tutkija Marjaana Lindeman on käsittääkseni todennut, että intuitiossa tapamme toimia muistuttaa läheisesti eläimen päättely- ja toimintatapaa. Eli intuitiivinen ajattelu on pitkälle tiedostamatonta ja sen tehtävänä on alun alkuaan ollut turvata ihmisen pysymistä hengissä.

”Ehkä joskus tulevaisuudessa muistamme tämän järjettömänä aikakautena, jolloin kaikille opetettiin samat asiat. Kun ei vielä ymmärretty, että opettamalla eri asioita ja tiedon välisten siltojen rakennustaitoa saisimme valjastettua ihmiskunnan todellisen joukkoälyn käyttöön.” , Asta Raami Ylen uutisissa.

Jos ajatellaan, että intuition taito voi kehittyä elämänkokemuksen karttuessa, niin on lähes tyhmyyttä olla hyödyntämättä pitkän työuran tehneitä. Jack Welch (GE), Richard Branson (Virgin) ja Steve Jobs (Apple) ovat korostaneet intuition tärkeyttä liike-elämän päätöksenteossa ja tutkimuksissa on todettu liike-elämän huipulla olijoiden hyödyntävän aktiivisesti intuitiota johtaisessa.

Intuitio on mielenkiintoinen asia. Sitä pitää opetella käyttämään. Pitää myös opetella se, ettei sitä vaimenna tai sen vihjeitä ei kiellä. Mutta samalla on tärkeää opetella tarvittaessa tarkistamaan analyyttisen ajattelun kautta intuition ratkaisua eli tunnistaa mihin se perustui. Ja pohtia samalla, että onko ratkaisu oikea ja voiko siihen luottaa.

Palataan sitten vielä hetkeksi aloituskuvaan. Varmuus paikan tunnistamiseen perustui kokemukseen. Tiesin ensimmäisen vilkaisun jälkeeni olleeni tuolla terassilla eli tunne perustui ajatukseen että olen ennenkin nähnyt tuon maiseman. Sillä hetkellä kun näin aloituskuvan, niin en tunnistanut paikkaa vaan tunteen. Ja välittömästi sen jälkeen tiesin mistä kuva on.

Katsoin videon läpi ja varmistin analyyttisen ajatuksen kautta paikan tunnistamisen eli etsin tuttuja näkymiä joita terassilta pitäisi näkyä. Ja sieltä tuli vastaan oikealta etuviistosta valkoinen purjelaiva eli STF Af Chapman & Skeppsholmen Vandrarhem. Vasemmalta tuli tuttu näkymä Söder Mälarstrandilta. Eli pystyin varmistamaan paikan.

Suuri osa ammattilaisuutta on kokemus ja mitä siitä on opittu. Sieltä syntyy alitajunnan kautta tuntemuksia mitä voi tehdä ja mitä ei kannata yrittää. Monien länsimaalaisten ihmisten on vaikea kuunnella omaa intuitiotaan. Olemme jo järjen äänen sokaisemia, joten meidän on vaikea uskoa mitään, mikä ei käytä logiikkaa. Analyyttinen ajattelu ja myös intuitio voi ohjata täysin väärille urille, mutta siltikään kumpaakaan ei pidä väheksyä.

Asta Raami sanoo tuossa ylhäällä, että pahimmillaan muistamme tämän aikakautena jossa kaikki osasivat samat asiat. Kannaakin siksi katsoa omaa organisaatiota, että onko siellä tilaa poikkeavalle ajattelulle ja intuitiolle. Se tulee mukaan silloin kun kunnioitetaan pitkää uraa, vastavalmistuneita ja erilaisia koulutustasoja. Pitää myös muistaa, että joskus annetaan intuitiolle valta ja joskus analyyttiselle ajattelulle.

Kunhan pohdin, Kari…

   

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *