5S, Cando, TPS, FPS ja mitä noita onkaan

5S on usein kuultu käsite kun puhutaan Leanista työpaikkojen toimivuuden kannalta. Kyseinen viiden äässän työkalu yhdistetään usein esim. Six Sigmassa Hiroyuki Hiranon kehittämään lähehestymistapaan tuotannon järjestämisessä.  Ja moninkin kouluttaja kertoo sen kuuluvan TPS eli Toyota Production Systemsin perusosiin. Ja samalla kerrotaan sitä, että se on kehitetty Japanissa.

5S:ää on Suomessa usein liitetty TUTTAVA- käsite eli puhutaan turvallisista tuottavista työtavoista. Japanilaisessa versiossa puhutaan taasen viidestä eri käsitteestä eli:

  • Sort – (Seiri)- Sorteeraus. Poistetaan työpaikalta tarpeettomat tavarat. Tällä toiminnalla vapautetaan tilaa ja poistetaan rikkoontuneita tai tarpeettomia työkaluja, joita säilytetään vain siltä varalta että joku niitä joskus tarvitsisi.
  • Set in Order – (Seiton)- Systematisointi. Pyritään löytämään hyviä varastointimenetelmiä. Näitä voi olla esimerkiksi lattioiden maalaus, työpisteiden ja muiden alueiden rajaus, selkeät ja tyhjät käytävät, erilaiset säilytysmenetelmät ja roskakorit. Näiden lisäksi asioille merkitään nimilaput (värikoodit ja paikkojen merkinnät) sekä erilaiset kyltit.
  • Shine – (Seiso)- Siivous. Työpaikan päivittäinen siivous.
  • Standardize – (Seiketsu)- Standardisointi. Standardoidaan työpaikan parhaat käytännöt yhdessä työntekijöiden kanssa, esimerkiksi työpisteeseen kuuluvat työkalut, kuinka usein jätteet viedään pois, siivousaikataulu, käytävien paikat jne.
  • Sustain – (Shitsuke)- Seuranta. Kun tarpeettomat tavarat on poistettu, ja niiden säilytyspaikoista on sovittu, pidetään huolta siitä että sovittuja menetelmiä noudatetaan jatkuvasti.

Mutta mistä sitten tuo 5S on oikeastaan kotoisin eli mikä on sen esikuva. Vuonna 1956 Taiichi Ohno eli Toyotan pääinsinööri oli tutkimassa Fordin tehtailla mikä on heidän tuotantonsa salaisuus. Siihen aikaan Toytolla valmistui noin 40 autoa per päivä ja Fordilla noin 8000 kappaletta. Ja täältä lähti ajatus TPS- systeemistä eli Fordin tehtailta ja myös Piggly Wiggly- supermarketista. Fordilta tuli mukaan CANDO- niminen käsite ja supermarketista Kanbanin perusteet.

Tuo Cando- käsite oli jo 1920- luvulla kehitetty työtapa, jolla päästiin liukuhihnatyöskentelyssä hyviin saavutuksiin. Henry Ford kirjoitti kirjassaan Today and Tomorrow (1926):

”The first job was to clean up— that is always the first thing to do in order to find out what you are about…We cannot afford to have dirt around— it is too expensive. … Everything is painted and kept painted a light color, so the least bit of dirt will show. We do not paint to cover up dirt— we paint white or light gray in order that cleanliness may be the order of things and not the exception.”

Ja kun katsotaan CANDO:n sisältöä, niin sieltä löytyy yhtäläisyyttä 5S:n kanssa. CANDO:n kirjaimet määritellään näin:

  • C = Cleaning up
  • A = Arranging
  • N = Neatness
  • D = Discipline
  • O = Ongoing improvement

Ja kun katsotaan Cando- sanan merkitystä ja myös Henry Fordin ajatusta siitä, että vaaleilla ja kirkkailla väreillä näytetään lika, niin päästään lähelle 5S ajatusta eli siisteyden merkitykseen työnteossa. Ja jos vielä huomioidaan CANDO:n o- kirjain, sieltä tulee mukaan jatkuva kehitys.

Mutta tuskinpa Henry Ford oli vielä ajatuksen kehittäjä vaan ajatusta voidaan viedä vielä pidemmälle. Alkuperäistä ajatusta voidaan viedä 1800- luvun alkupuolelle jolloin Charles A. Goodrich kirjoitti artikkelin Neatness. Kyseisessä 1827 ilmestyneessä artikkelissa annetaan ohje:

“a place for everything and everything in its place”

Kun tuolla aletaan olemaan 5S:n alkulähteillä niin voi pohtia, että jos tehdastyössä meni noin parisataa vuotta siihen, että työt saadaan tehokkaasti tehtyä, niin kauanko menee samaan asiaan tietotyössä. Eli vältetään turhia työkaluja, pidetään laitteet siisteinä ja jatkuvasti kehitetään toimintoja.

Kunhan pohdin, Kari…

P.S. FPS eli Ford production system, kirjoitan varmaan siitäkin jokupäivä.

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *