Pomodoro- työn pätkimistä

Opiskelussa ja töissä tylsät rutiinityöt on usein vaikeita suorittaa tehokkaasti alusta loppuun. Asiaan, joka kiinnostaa, uppoutuu helpommin ja työn saa tehtyä helposti läpi. Mutta ne rutiinityöt ja niiden tekeminen, ajatukset karkailee ja kesken kaiken ja tulee tehtyä aivan muita hommia pois. Ja eihän ne rutiinityöt silloin edisty. Mutta siihenkin on aika yksinkertainen ratkaisu eli Pomodoro- tekniikka.

Francesco Cirillo kehitti 80- luvun lopussa itselleen Pomodoro- tekniikan omaa opiskeluaan varten. Tekniikka on hyvin yksinkertainen ja vaatii vain vähän apuvälineitä eli seuraavat

  • Keittiöajastin
  • Muistilehtiö

Eli jo noilla pääsee hyvin alkuun ja tekniikka on seuraavanlainen. Työt tehdään aina 25 minuutin pätkissä ja niiden välissä pidetään tauko. Ja väliin pidetään pidempi tauko. Eli aika yksinkertainen tekniikka, mutta toimiva. Tekniikalla pyritään keskittymään yhteen työhön 25 minuutin ajan ja sitten tauko.

Eli toimitaan seuraavasti:

  1. Valitaan tehtävä, joka suoritetaan
  2. Laitetaan ajastin mittaamaan aikaa 25 minuuttia
  3. Tehdään töitä seuraavat 25 minuuttia. Merkitään tulos lehtiöön esim.  tehtävän jälkeen merkki suoritetusta Pomodorosta.
  4. Pidetään 5 minuutin tauko.
  5. Joka neljännen jälkeen pidetään pidempi breikki.

Eli tekniikka on yksinkertainen 25 minuuttia määrttyä työtä ja tauko. Ja sitten seuraava Pomodoro. Suunnittelu ja kirjoitustyössä tekniikka toimii hyvin. Sen avulla saa pidettyä tuntikirjanpidon puolen tunnin tarkkkuudella ja ennalta suunnittelun työlistan avulla sa tehtyä töitä järjestelmällisesti.

Suosittelen tutustumaan tekniikkaan ja pohtimaan onko siitä oman ajankäytön tehostajaksi.

Tässäkin tekniikassa korostuu sama idea kuin monissa muissakin työn tehostamiseen tarkoitetuissa tekniikoissa eli moniajon välttäminen. Eli tehdään vain yhtä asiaa kerralla. Ja sitä tehdään tehokkaasti määräaika, jonka jälkeen esim. facebookataan tai käydään kahviautomaatilla viiden minuutin aikana.

Kuhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *