Muista unohtaa välillä

Yksi pahimmista muistin vihollisista on jatkuvat keskytykset. Joka ainoa kerta kun toiminta keskeytyy niin se  alkaa kuormittamaan muistia. Työmuistin kannallata sen tyhjentäminen parantaa muistamista ja samalla vähentää myös stressiä.

Yllättävän moni työn tehostamisesta sekä muistin käytöstä puhuva ammattilainen varoittaa jatkuvista keskeytyksistä ja siitä kuinka ne huonontavat työtehoa. Samalla jatkuvat keskytykset aiheuttavat stressiä.

Jostain oman muistin syövereitä löytyy tieto, että Mihály Csíkszentmihályi on todennut että kahden yhtäaikaisen tunnin työn tekeminen vie aikaa kolme tuntia. Eli jokainen keskeytys sotkee ajatteluprosessin ja sitä kautta myös hidastaa työtä. Eli moniajo on jo pelkän työtehonkin takia haitallista.

– Aina kun toiminta keskeytyy, se jää kuormittamaan muistiamme. Silloin mieleemme tulee yhden asian tilalle kaksi asiaa, ja käytettävissä oleva muistikapasiteetti vähenee todella paljon., Minna Huovilainen Ylen artikkelissa.

Minna Huovila opastaa mm. siihen, että keskeytyneen työn muistiinpanot kirjataan ylös paperille jolloin ne poistuvat kuormittamasta työmuistia. Sanotaankin, että muistijärjestelmän heikoin kohta on työmuisti. Se on huonompi kuin simpasseilla eli ihminen pystyy pitämään muistissaan noin 3-5 asiaa.

Työmuisti on kuitenkin olennainen osa oppimisprosessia eli asiat siirtyvät hiljalleen työmuistista pitkäkestoiseen muistiin. Sanotaankin usein, että asian oppimiseen menee monta kertaa eli asioita pitää pyöritellä ja tutkia ja jossain välissä ne osaa.

Jos työmuisti on niin huono työkalu, niin millä sen voi pitää siistinä. Yksi hyvä tapa on opetella toimintatapoja muistin käyttämiseksi. Työmuistin tyhjentämistä voi tehdä aktiivisesti eli kirjaa ylös tarpeellisia asioita. Opettelee myös sanomaan muille, että haluaa keskeytymätöntä työaikaa tärkeiden tehtävien tekemiseen ja varaa aikaa tehokkaaseen työskentelyyn.

Esimerkiksi ADHD- ihmisille opetetaan yksinkertaisia tekniikoita siihen, että saa asioita aikaiseksi:

    1. Työlista. Kirjataan päivän työt tärkeimmästä turhimpaan. Tehdään niistä selviä tehtäviä
    2. Tekniikat, joilla keskitytään määräaika ilman keskeytyksiä työtehtävään. Esimerkiksi Pomodoro-tekniikka.
    3. Vireystilan tärkeys. Pitää tunnistaa oma olonsa ja etsiä paras hetki tehokkaaseen työskentelyyn.

Ja lopuksi pitäisi muistuttaa, että luovuuden ja ongelmaratkaisukyvyn kannalta on aika olennaista pyrkiä eroon kiireestä ja hopusta. Minna Huovilainen sanoo, että kiire ja jatkuvat keskeytykset ohjaavat mielen ja myös kehon kohti taistele tai pakene- tilaa. Eli aivot käyttävät mekanismia joka nostaa valmiustason korkeaksi. Ja nykyaikaisessa työskenetylyssä käytetään tätä asiaa väärin eli palautumisaikaa ei ole.

Eli jos haluaa hukata oman työtehon ja pysyä kiinni tutkimassa lillukanvarsia, niin nykyinen työelämä antaa siihen hyvät mahdollisuudet. Nopeatempoinen työ jatkuvine keskeytyksineen rasittaa työmuistia, nostaa stressitasoja ja heikentää työmuistin käyttöä. Erityisen tehokasta työtehon hukkaamista on kuvitella omaavansa moniajoon soveltuvat aivot.

Jos haluat saada jotain aikaiseksi niin varaa itsellesi aikaa tylsistyä. Parhaat ideat yleensä tulevat lorvaillessa, saunassa, kävellessä tai sohvalla maatessa. Eli silloin kun mieli saa vaeltaa vapaana. Ja jos sitä ei sallita työelämässä, niin salli se itsellesi vapaa-aikana eli anna aikaa ajatusten vaeltelulle.

Kunhan pohdin, Kari…

 

  1. aikan sakutaki

    Älykkyys ja kohteliaisuus eivät aina käy käsi kädessä. Sanahelinällä pyritään ehkä luomaan illuusio älykkäästä kirjoittajasta. Moukkamaisuus ja välinpitämättömyys ei kaunista ketään. Peili kertoo totuuden kun katsot. Kiire ilmenee kirjoitusvirheinä. Putki painaa pyöräilijän peppua pahemmin kuin kunnolla muotoiltu satula. Lisäksi myös ajoasennossa on aina parantamisen varaa. Kolikossakin on kolme puolta, ylä, ala ja sivu. Entä sitten? Kirjoitanko lisää? En ole varma, koska ihminen vanhenee viisastuessaan. Ja nyt sulta lähti se ainoa kommentaattorikin. Nim. aikan sakutaki

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *