Viisi tapaa välttää luovuuden kuolemista

Luovuus on asia, joka vaatii ymmärtämystä siitä kuinka sen saa nopeasti lakastumaan. Lakastumiseen tarvitaan vain yksinkertaisia keinoja ja pääsemme irti luovuuden tuskasta. Toisin sanoen luovuuden ylläpitäminen vaatii, että vaalimme luovuuden ympäristöä. Ilman hyviä perusedellytyksiä luovuus hiipuu pois käsistämme.

1. Muista levätä

Yksi tärkeimmistä luovuuden perustekijöistä on levänneet aivot. Nukkumisen ja lepäämisen merkitystä ei voi ikinä korostaa liikaa. Koska nykypäivän elämä on hektistä, niin muista että väsyneet aivot tekevät vain helppoja ratkaisuja. Ne säästävät silloin energiaa. Yksi tärkeimmistä luovuutta ylläpitävistä asioista on lepääminen ja palautumisaika. Tämän pitäisi näkyä työmäärän rajoittamisena, vapaa-aikana ja elämästä nauttimisena myös työn ulkopuolella.

2. Varmista toimeentulo

Epävarmuus toimeentulosta aiheuttaa hyvinkin helposti stressiä ja se näkyy helposti väsymyksenä ja ahdistuksena. Palkkatyöläisen on helpompi olla luova, koska eläminen on varmistettu ansiotuloilla. Freelancerin kannattaa hiukan pohtia omaa hinnoittelua. Liian halvalla tekeminen tarkoittaa liiallista määrää työtunteja. Liian kallis hinta taasen karkoittaa asiakkaita. Hieman korkeammilla tuntitaksoilla asiakkaita ja työtunteja ei tarvita niin paljon samaan kuukausittaiseen ansioon ja luovuudelle jää näin ollen enemmän aikaa kukoistaa. Tämä on se asia jota kannattaa miettiä. Paljonko pitää puskurirahaa kuivien kausien varalta. Kuinka kertoa asiakkaille, että hiukan kovemmalla hinnalla saa hiukan parempaa jälkeä. Oma toimeentulo kannattaa  varmistaa, koska epävarmuus huomisesta tuhoaa luovan ajattelun.

3. Rutiinit

Aamulla lenkille, lapset päiväkotiin ja nopeasti töihin. Illalla harrastukset ja viimeiseksi mailien luku. Kuullostaako tutulta eli päivät menee rutiinien avulla. Se on kyllä turvallista mutta yksi keino vähentää luovuutta. Jos päivästä päivään teet samoja asioita, niin aivosi alkavat hiljalleen turtua. Rutiinien rikkominen avaa usein uusia näkökulmia elämään. Ja niitä on helppo rikkoa eli tekemällä työmatkan hiukan eri reittiä, käydä uusissa paikoissa ja tutustumalla uusiin asioihin ja ihmisiin. Yksi hyvä tapa on tutkia hetki itselle tuntematonta asiaa jokaikinen päivä. Rutiineista kannattaa väliin päästää irti ja kokeilla myös työntekoa eri tavalla.

4. Moniajo

Niin hassulta kuin se kuulostaakin, mutta tarkka työlista helpottaa luovuuden ylläpitämistä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pyritään välttämään moniajoa eli yhtäaikaisten tehtävien suorittamista. Älä siis yritä suoriutua monesta asiasta yhtä aikaa vaan keskitä kaikki huomiosi aina yhteen asiaan kerrallaan. Kun aivosi saavat työskennellä keskittyen vain yhteen asiaan ne pureutuvat ongelmaan syvällisemmin ja alkavat tuottaa ideoita paljon tehokkaammin ja nopeammin. Vaatii hiukan kurinalaisuutta sammuttaa puhelimet, pikaviestimet ja todeta muille että keskityn vain tähän pulmaan. Väitetään, että tunnin työ vie aikaa tunnin, jos ei ole keskeytyksiä mutta moniajolla siitä tulee helposti 1.5 -2 tunnin työ. Orientoituminen ajattelua vaativaan työhön vie jokaisen keskeytyksen jälkeen oman aikansa.

5. Resurssit

Luovassa työssä vaaditaan oikeanlaiset resurssit. Eli jos ei ole riittäviä resursseja luovien ideoiden jatkojalostamiseen, niin luovuus alkaa hiljalleen kuihtumaan. Luovuutta ei kannata harrastaa jos sitä ei pysty jatkojalostamaan. Luovuuden ja luovan työn kannalta kannattaa panostaa myös oikeanlaisiin resursseihin. Ne voivat olla rahaa, laitteistoja, ohjelmistoja, verkostoja tai vaikkapa oikeanlaista tietoa. Ja kun resurssit on kunnossa, niin luovuus pääsee revittelemään kunnolla.

Yksi luovuuden perusedellytyksistä on se, että  sille pitää antaa mahdollisuus. Luovuuden voi helposti tuhota väärillä työtavoilla ja sillä ettei anna sille mahdollisuuksia.

Kunhan pohdin, Kari…

 

 

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *