Aktivoiva luento

Olen jonkun verran aikaa pyöritellyt ajatusta, että mikä minun henkilökohtaisen blogin sisältö tulee olemaan. Portfoliosta tulee hiljalleen löytymään nuoriso- ja yhteisöohjaajan opiskeluihin liittyvät asiat ja tähän blogiin tulee kuitenkin luovuuteen, leaniin ja minua kiinnostavien aihealueiden tekstejä. Ja jo omien opiskeluidenkin takia minun pitää opetella erilaisia opetusmenetelmiä ja siksi tämän kirjoituksen aiheena on aktivoiva luento.

Itselle suurin kammotus on aina ollut huonon luennoijan pitämä huono luento. Silloin aika usein oma aktivointi on tapahtunut joko mobiililaitteen avulla ja täysin jostain muusta aiheesta kuin luennolla puhutaan. Hyvä luennoitsija saa usein pysymään mielenkiinnon aiheessa, mutta oppiminen tehostuu ns. aktivoivan luennon avulla.

Luento-opetus viittaa opetustapaan, jossa on yksi aktiivinen ja monta passiivista paikallaolijaa eli luennoija on aktiivinen ja kuuntelijat useinmiten passiivisia kuuntelijoita. Hyvä luento vaatii osaamista, jotta passiiviset kuuntelijat edes seuraavat sitä. Hyppönen ja Linden on todenneet opettajan käsikirjassa, että passiivisten kuuntelijoiden tarkkaavaisuus laskee hyvin nopeasti eli jo 10-20 minuutissa.

Aktiivisessa luennoinnissa pyritään pätkimään opetuskokonaisuus mielekkäisiin tietoiskuihin ja niiden välissä oleviin toimintoihin. Eli passiivisesta opiskelijasta tulee aktiivisempi, joka auttaa opittavan aiheen sisäistämistä. Aktiivinen luento sisältää ajatuksen siitä, että oppiminen on aktiivinen prosessi.  Sitä edistetään luomalla vuorovaikutusta ja työskentelyä hyvässä ilmapiirissä.

Käytännössä 10-20 minuutin pituisten tietoiskujen väliin luodaan aktivoivaa toimintaa. Esim. pieni porinahetki, jossa pohditaan esitettyä tietoa tai yksittäistä tai pareittain tapahtuvaa tiedonhakua. Myöskin kumuloituva ryhmä on mielenkiitoinen tapa hakea konsensusta. Siinä ensin työskennellään yksin ongelman kanssa, sitten parityöskentelynä. Seuraavassa vaiheessa pareja yhdistetään ja loppuvaiheessa kaikka osallistuvat yhtenä ryhmänä lopputuloksen luomiseen. Suurilla ryhmillä tämä on hyvin haastavaa.

Eli aktivoiva luento eroaa normaalista luennosta siinä, että luento pilkotaan pienempiin tietoiskuihin ja tietoiskujen välillä opiskelijat syventävät oppimistaan erilaisten aktivoivien toimintojen avulla. Tämän väitetään tehostavan oppimista.

Tälläistä kirjoittelua tänään, Kari…

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *