Muista ettet ole oikeassa – uusi tieliikennelaki

Uudessa tieliikennelaissa on mielenkiintoinen kohta. Siinä käsketään ennakoimaan ja sanotaan aika suoraan, että turvallisuus liikenteessä on kaikkien tehtävä ja myös tiukasti liikennesääntöjä noudattava voi olla syyllinen. Sitä pykälää voi hyvinkin kuvata sanalla ennakointi.

”Tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovitettava oma toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi” (4 §), uusi tieliikennelaki.

Tämä pykälä on periaate, mutta se on painava periaate. Voi olla, että sen perusteella vähemmän väärässä oleva saattaakin tulevaisuudessa olla syyllinen. Toisaalta tämä on periaate, joka korostaa sitä, että liikenteessä ei ole oikeuksia vaan velvollisuuksia. Yksi niistä on toimia siten ettei tarpeetonta vaaratilannetta synny.

Pykälä on siinä mielessä mielenkiintoinen, että ennakointivelvollisuus tarkoittaa valmistautumista siihen etteivät muut toimi oikein. Syyllisyyskysymykseen ei riitä pelkkä oma säännösten noudattaminen vaan pitää myös ennakoida sitä, että vastapuoli toimii väärin. Eli pykälässä määrätään kaikki toimimaan ennakoivasti liikenteessä. Toisaalta sitähän osa jo tekee nytkin eli aktiivisesti seuraavat liikennettä ja välttävät turhaa vaaraa.

Kesäkuun alusta ei sitten enää pohdita pelkästään sitä, että kumpi teki enemmän väärin. Vaan pohditaan myös sitä, että olisiko toisen virheeseen voinut ennakolta varautua. Monikin liikenteessä olija joutuu opettelemaan uuden ajattelutavan.

Kunhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *