Luovuus – kehitettävä taito

Luovuutta pidetään joidenkin ihmisten erityislahjana ja unohdetaan, että jokainen meistä on halutessaan luova. Se vaatii vain rohkeutta uskoa itseensä ja myös unohtaa rajoittunut ajattelu. Arkiluovuus on asia, jota monikin harrastaa. Mutta samalla monikin on sokea omille taidoilleen. Se on niin jokapäiväistä.

Luovuus ei ole mitään mystistä taiteilijoitten tai tieteilijöitten yksinomaisuutta. Se on yksinkertaisesti kykyä tuottaa uutta. Ja arkipäiväisesti voidaan puhua luovasta toiminnasta ja luovasta ajattelusta. Arkiluovuus voi olla hyvinkin yksinkertaisia asioita. Sellaisia joita ei pidä edes luovuutena. Joku tekee voi taikinasta juomalasin avulla piirakoita tai toinen pujottaa ompelukoneen langat solmimalla langat yhteen ja vetämällä. Ne ovat luovuutta eli asioiden tekemistä hiukan eri tavalla. Asiat tehdään poikkeavasti.

Se miksi kaikki eivät ole luovia johtuu aivoistamme. Ne nimittäin valitsevat helposti energiatehokkaimman tavan toimia eli käyttävät tuttuja reittejä hyväkseen ja toimivat ennalta totuttujen ratkaisujen mukaisesti. Urautuminen on luovuuden vastakohta.

David Eagleman antaa kolme hyvää ohjetta luovuuden kehittämiseksi:

    1. Uskalla tehdä toisin kuin tavallisesti. Kokeile jotain uutta.
    2. Uskalla tehdä jotain outoa, joka tuntuu riskialttiilta, kiusalliselta tai hullulta.
    3. Uskalla olla epävarma ja nähdä epäonnistuminen oppimiskokemuksena.

Tästä luovuudessa on kyse. Tehdään asioita erilailla kuin ennen ja sallitaan itselleen virheet. Kaiken ei aina tarvitse onnistua kerralla. Ja kun vielä tähän lisätään uteliaisuus ja oman tietämyksen ulkopuolisten asioiden tutkiminen niin työkalut luovuuteen ovat olemassa. Voidaan nähdä uusia tapoja tehdä asioita tai kehittää asioille uusia käyttötarkoituksia.

Luovuus on yhä arvostetumpi ja yksi tärkeimmistä taidoista tulevaisuuden työelämässä. Sitä kannattaa kehittää.

Kunhan pohdin, Kari…

P.S. Luovuuden yksi peruspilareista on laiskottelu. Se antaa aivoille aikaa vapaaseen ajatteluun. Jos haluat olla luova, niin silloin aina ei kannata ottaa esimerkkiä ahkerasta ahertajasta eli muurahaisesta.

 

 

 

 1. Jukka

  Oikeassa olet, parhaat ideat eivät synny pakottamalla. Tilaustöiden pahin jarru on aikataulu – jos niitä joutuu tekemään. Aikatauluun sidottu tuotantotyö tuottaa ammattimaista rutiinia – sitä joka helposti tappaa luovuuden. Kokemusta löytyy….

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *