Tutkitaan vaikka väliin vajaatyöllistettyjä

Entä jos tutkisimme työllisyyttä nykyisten tilastojen sijaan käsiteellä vajaatyöllistetty. Ja määrittelisimme käsitteen niin, että vajaatyöllistetty on työllinen jonka palkka ei riitä perustoimeentuloon ja hyväksyttihin asumiskuluihin.

Lähtisimme kerrankin liikkeelle ajatuksesta, että työstä saatavalla palkalla pitää pystyä elämään ilman tukiaisia. Syy tähän ajatukseen on se, että mikäli palkka ei riitä elämiseen ja asumiseen niin valtio maksaa käytännössä välillistä yritystukea yritykselle.

Asiaa olisi helppo tutkia vaikka pk- seudulla yksinasuvan ihmisen kautta. Hänelle on määritelty maksiasumiskulut sekä toimeentulotuen kautta minimietuusuus kuukautta kohti. Se on jotain 1150 euroa.

Eli käytännössä voitaisiin ajatella, että mikäli ihminen saa vähemmän kuin 1150 europa kuussa käteen, niin hän on yhteiskunnan kannalta vajaatyöllistetty ja joutuu siirtymään tukijärjestelmän pariin.

Tämä ajatusmalli muuttaisi aika radikaalisti hienoja työllisyyslukemia ja myöskin toisi näkyviin ns. työllistämisessä käytettävät vippaskonstit kuten työharjoittelut, -kokeilut, kuntouttavan työtoiminnan ja muut keinot.

Tilastokeskuksen mukaan meillä on noin 2.8 miljoonaa työikäistä ihmistä ja heidän mukaan meillä on työttömiä noin

Yksinomaan työssä käyminen ei ole tärkeätä vaan se, että täyden työpäivän palkalla pystyy elämään edes minimirajoilla. Työstä kuuluu maksaa asiallista palkkaa.

Kuhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *