Kuolleita kaloja ja virtaamista

Olen eräänkin kerran törmännyt mietteeseen, että vain kuolleet kalat uivat virran mukana. Ja mitä vanhemmaksi tulen, niin sitä ahdistavammaksi tuo ajatus käy. Jokapäiväisessä elämässä näkee tonneittain kuolleita kaloja, jotka menevät virran mukana.

Onneksi nyt voin ajatella asiaa kuvainnollisesti vaikka väliin ihmisten ajattelemattomuus tuhoaa jopa arvokkaita kalakantoja. Tällä kerralla puututaan vain virran mukana menemiseen vaikka tuo Longinojan hulevesiasiakin olisi tärkeä.

Väliin tule olotila, että ihmiset ovat kuin proomuja eli heitä työnnetään paikasta toiseen. Reitille rakennetaan oikeat kulissit ja väitetään sitä kautta tultavan onnelliseksi. Kerrotaan, että onnelliseen elämään tarvitaan Audi, omakotitalo, kaksi lasta ja paljon lainaa.

Ja siksi elämälle rakennetaan hienon elämän raamit. Ravintolassa hymyillään teennäisesti viinilasi kädessä. Samalla odotetaan koska pääsen selaaman somea ja päivittämään kuvan hienosta ravintolasta, jotta voin näyttää olevani jokin.

Matkakohteita ei valita mielenkiinnon vaan statuksen mukaan. Yhden ryhmän pitää käydä omalla retriitillä kaukoidässä, toiset kääntyvät Dubaissa. Ja kaikille näille on tärkeää se, että niitä mainostetaan somessa. Halutaan olla joku, joku jota muut edes hiukan kadehtivat.

Mieti joskus sitä, että jos väität olevasi yksilö, niin miksi kotisi näyttää samalta kuin muutkin keskiluokkaiset kodit. Samat värisävyt, samat koriste-esineet ja samat haaveet. Haluatko vain kuvitella olevasi yksilö, muttet kuitenkaan uskalla erottua siitä harmaasta massasta. Erottuessa joutuu itse päättämään asioista ilman muiden hyväksyvää hyminää.

Vanhenemisessa on yksi paha asia eli tietoisuuden lisääntyminen. Jossain kohdassa saattaa tulla mieleen, etten halua olla kuollut kala vaan taimen, joka ponnistaa vastavirtaan. Ja silloin oma ajatusmaailma muuttuu hiljalleen eli ei hae hyväksyntää muilta vaan itseltään. Ja silloin alkaa omien unelmien toteuttaminen.

Kunhan pohdin, Kari…

P.S. Niinkuin yleensä niin kuvat ovat omiani.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *