Ympäristö: Pienetkin asiat merkitsevät

Ilmastomuutos ja siihen vaikuttavat syyt ovat mielenkiintoinen ongelma. Osa ihmistä katsoo, että meidän vaikutusalueemme on ainoastaan lähiympäristö. Toiset katsovat, että heidän päätöksillään on vaikutusta koko maailmassa.

Luin viikonloppuna kaksi eri uutista, jotka käsittelivät maailman muuttumista. Ensimmäisessä huippufyysikko pohti tulevaisuutta ja sitä kuinka lapsemme pohtivat maailman tilaa. Miksemme jättäneet heille enempää luonnonvaroja.

Toinen uutinen kertoi siitä, että nykyinen elämänmeno aiheuttaa ahdistusta nykynuorille ja siksi esimerkiksi Aalto- yliopistossa on jouduttu perustamaan vertaisryhmiä asioiden käsittelyä varten.

Suhteellisuudentajua ei näköjään opeteta riittävästi nuorisolle, kun tässä on tulos. Kun joku heittää Aasiassa muovikassin jokeen, suomalaisnuori luulee sitä omaksi syykseen ja ahdistuu niin, että tarvitsee terapiaa. Voisikohan lehdistö merkitä kalenteriin edes yhden päivän, jolloin suomalaisia ei syyllistettäisi muun maailman tekemistä ongelmista?”, lainaus Facebook- keskustelusta.

Lainaus koskee yllä olevaa uutista eli Facebook-keskustelussa pohdittiin sitä, että miten minun tekemiseni mukamas vaikuttaa intialaisen pojan muovikassin heittämiseen jokeen. Hämmentävää kyllä se vaikuttaa. Pienet asiat ja päätökset, joita itse tekee, voivat aiheuttaa perhosefektin.

Perhosefektissä vaikutus syntyy kun muutoksen koko ei ole verrannollinen sen määrään vaan erot kasvavat ”korkoa korolle”, jolloin pienikin muutos tai häiriö voi aikaansaada suuria vaikutuksia. Eli voidaan oikeutetusti kysyä, että jos perhonen heilauttaa siipiään Brasiliassa, niin voiko se aiheuttaa tornadon Texasissa.

Perhosefektiä ja omien valintojen vaikutusta voi havainnollistaa seuraavasti:

– Jos jätät yhden t-paidan kuukaudessa ostamatta niin säästät 2700 litraa vettä. Ja jos teet sen 999 muun ihmisen kanssa vuoden ajan, niin juomavettä säästyy 45 000 ihmisen tarpeisiin vuoden ajaksi.

Kunhan pohdin, Kari…

P.S. T-paidan vedenkulutustieto löytyy täältä: Vesijalanjälki 2015.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *