Työttömyysturva: Yksinkertaistamista eikä monimutkaistamista

Olen seurannut mm. LinkedIn- palvelussa meneviä keskusteluita työttömän arjesta ja erityisesti siitä, kuinka yllätyksenä tulee opiskelemisen vaikeus. Eli monellekkin tulee yllätyksenä, että työn ohessa suoritetut opinnot ovat sivutoimisia, mutta työttömänä päätoimisia.

Tähänhän yritetään taasen saada lainsäädännöllä muutosta eli sallia työttömälle lyhytaikainen opiskelu. Eli samaa säheltämistä kuin lyhytaikainen yrittäjyyskin. Eli alle neljän kuukauden yrittämisellä ei menetä vielä oikeuttaan työttömyysturvaan.

TE- toimiston sivulla tarvitaan opiskeluoikeuden selvittämiseen yksi kokonainen sivu. Ja keskellä sivua mainitaan vielä harkinnanvaraisuudesta. Eli käytännössä selvää yksinkertaista ohjetta opiskelemiseksi ei ole.

Entä jos pohdittaisiin asiaa uudelta kantilta eli unohdettaisiin monimutkaiset säännöt ja otettaisiin Kelan korkeakouluopiskelijoiden opintuen määritelmä avuksi:

tukikuukautta kohti keskimäärin vähintään 5 opintopistettä

Olet oikeutettu opintotukeen, jos opiskelet keskimäärin viisi opintopistettä eli noin 5*27 tuntia kuukaudessa. Eli olet päätoiminen opiskelija.

Ja koska työttömän työnhakijan on oltava työmarkkinoiden käytössä, niin tuosta viidestä opintopisteestä saisi helposti rustattua kyllä/ei- hyväksyntään sopivan ratkaisumallin jota työtönkin voisi itse seurata.

Työtön työnhakija saa opiskella keskimäärin kolmen opintopisteen verran kuukaudessa mikäli hänellä on ammatillinen perustutkinto tai alempi/ylempi korkeakoulututkinto.

Kunhan pohdin, Kari…

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *