Luovuus, osaaminen ja tunnistaminen

Luovuus, se on asia jossa jo olemassa olevaa asiaa käytetään uudella tavalla. Osaaminen, se on asia joka vaatii ymmärtämystä kuinka asiat tehdään. Ja luulen ettei näitä kumpaakaan tunnisteta.

Yllättävän usein saa lukea kuinka rekrytoijat valittavat siitä, ettei kovaa osaamista löydy. Samasta asiasta valittavat myös työnantajat. Ja mietin usein miksei sitä löydy. Miksi meillä on kovan luokan osaajia kortistossa.

Entäpä jos ongelma onkin siinä ettei sitä tunnisteta. Rekrytoijat kuvittelevat, että spekseissä määritellyt osaamisalueet ovat ne kovan osaajan tunnusmerkit. Ja työnantajat ja heidän edustajat hakevat vain itsensä klooneja. Hei eivät osaa tunnistaa erilaista osaamista.

Jim Collins sanoi klassikkokirjassaan jotain tällaistä:

Otetaan nippu asiantuntijoita ja katsotaan mikä on se tehtävä missä he ovat parhaimmillaan. Siirrellään heitä sen verran, että oikea tehtävä löytyy. Ja näin tehdään tehokas tiimi.

Tämä on varmaankin yksi suomalaisen rekrytoinnin kompastuskivistä. Meillä etsitään kapean alan erikoisasiantuntijoita eikä valmistauduta siihen, että hyvää työntekijää pitää hiukan sovittaa eri tehtäviin. Pienellä kokeilulla ja sovittamisella saadaan ihmisestä paras teho irti.

Ehkä ongelma on siinä, että meiltä on unohtunut vanha ammattilaisen kehittämiskaava: oppipoika, kisälli, mestari. Kaikki haluavat vain olla mestareita vaikkei rahkeet edes riitä.

Tuo sama kaava toimii myös ammattilaisen rekrytoinnissa. Otetaan hänet aluksi oppipojaksi  ja sitten hän kehittyy tehtävän ammattilaiseksi. Ja tällöin rekrytoinnin reunaehdot voivat olla laajemmat. Annetaan uudelle tekijälle päivien sijaan muutama viikko tai kuukausi istua asiantuntijan rooliin.

Väitän, että rekrytoinneissa suurin ongelma on työnantajien ja rekrytoijien asenteissa. He eivät osaa kuvitella kuinka nopeasti uusi työntekijä halutessaan oppii uuden toimialan vaatimat taidot. He kuvittelevat, että kyse on jostain niin vaikeasta alueesta, että pitää löytää täsmäosaaja. Eli he toimivat täysin päivastoin kuin oppivassa organisaatiossa toimitaan. He ovat asemasodassa uuden oppimista vastaan.

Kunhan pohdin, Kari..

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *