Pari sanaa luovuudesta

Ihminen on joukkosielu, laumaeläin ja laumasielu. Meidän ajatuksia ohjaavat yllättävän usein ympäristön paineet ja ikävän usein annamme ryhmäpainostuksen muuttaa ajatuksiamme ja tuntemuksiamme.  Meidän ajattelua ohjaa voimakkaasti muun ryhmän paine.

Ryhmä- ja tiimityöskentely on päivän sana, mutta samalla ne saattavat ohjata voimakkaasti jokaisen meidän ajattelua ja toimintaa. Ryhmässä tupataan luovuttamaan oma ainutkertainen näkökulma ja taipua enemmistön ajattelutapaan.

Vaikka kaveripiirissä on mukava mennä, niin luovan ihmisen pitäisi myös uskaltaa olla yksin. Yksin omien ajatuksiensa kanssa. Väitetään, että yksinäisyys auttaa oppimaan asioita sekä sulattelemaan ja työstämään ajatuksia. Jos haluaa olla luova, niin pitää myös olla rohkeutta varata aikaa omalle itselleen ja yksinäisyydelle.

Useimmat ihmiset ovat niin kiireisiä tekemään asioita, jotka heidän mielestään pitää tehdä, ettei heillä koskaan ole aikaa miettiä, mitä he haluavat tehdä. — Kathleen Winsor

Yksinolemisen liäsksi pitäisi tarvittaessa osata vielä tietoista hidastamista. Luoviin prosesseihin kuuluu aika usein yhtenä tekijänä hitaus. Tehdään asioita hitaammin kuin pitäisi. Se kuulemma antaa paremman mahdollisuuden tarkkailla valmistuvaa työtä ja  parantaa sen laatua.

Jos kaivataan luovuutta, niin nykyaikainen näennäistehokkuus ja kiireisyyttä arvostava työkulttuuri pitäisi osata kytkeä väliin pois. Luovuuden kannalta kiireen ihannoiminen on oikeastaan vaarallista, koska luovan prosessin perustekijöitä on kiirettömyys ja väljä aika. Ilman aikaa pohtimiseen ja ihmettelyyn siirrytään tekemään vain valmiita urautumisen kautta syntyneitä vakioratkaisuja.

Mutta loppujen lopuksi kannattaa muistaa Tommy  Tabermannin ja Jussi T. Kosken Luovuuden lumous- kirjassa esiintyvä totuus:

Nuku riittävästi
jotta jaksat
valveilla ollessasi
uneksia

Kunhan pohdin, Kari…

P.S. Kuva on Spraycankontrol-tapahtumasta. Se on yksi luovuuden ja ennakkoluulottomuuden esimerkki. Käytöstä poistunut tehdasalue, jossa on pidetty luvallisia graffitimaalaustapahtumia.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *