M2M, koneelta toiselle

IoT käsitteitä pohtiessa tulee ennemmin tai myöhemmin mukaan myös termi M2M. Siis samankaltainen termi kuin B2B, B2C jne. Eli viitataan siihen ketkä keskustelevat keskenään.

Yksinkertaisen näköinen käsite ja tuon voisi helposti johtaa asiayhteydessä siihen, että puhutaan laitteiden keskinäisestä keskustelusta.

M2M, machine to machine communication on juuri sitä mitä nimikin sanoo: kaksi laitetta keskustelee keskenään, vaihtavat dataa ja tämä tapahtuu ilman ihmisen ohjausta. Keskustelu voi tapahtua langattomasti (wlan, bluetooth tms), kaapeloinnin avulla tai datasähköllä.

Aika usein kun puhutaan M2M- kommunikaatiosta, niin asia ymmärretään sulautettujen laitteden keskusteluna matkapuhelinverkkojen yli. Hyvä esimerkki tästä voisi olla vaikka pankkiautomaatti, se täyttää hyvinkin määritelmän eli valtuutus rahan antamiselle voidaan tehdä M2M- kommunikaation avulla. Pankkiautomaatti  tarkistaa saldon pankkijärjestelmästä  ja antaa mahdollisesti rahaa.

M2M:n arvo on nykyään huomattu ja se on oikeastaan nimetty uudelleen. Se on saanut nimeksi IoT eli Internet of Things. IoT:llä ja M2M- kommunikaatiolla on samanlaiset lupaukset, niiden tarkoitus on muuttaa maailmaa. IoT:n ja M2M suurin ero on siinä, että yleensä IoT käsitetään langattoman verkon tekniikaksi ja M2M käsitetään usein laitteiden välikseksi kommunikaatioksi, jossa liikennöinti voi tapahtua joko langattomasti tai langallisesti.

IoT:n teknisiin perusteihin tutustumisessa auttaa paljon se, että unohtaa tekniikan ja pohtii asioita  M2M- käsitteen kautta. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että kaksi laitetta voi keskustella keskenään ja tehdä päätöksiä tai siirtää tietoja ilman ihmisen ohjausta.

Yksinkertainen perusajatus, eikö totta.

Kunhan pohdin, Kari…

P.S. Tiedän, että kuvioista puuttuu vielä Big Data, joka tekee IoT:stä ylivertaisen työkalun. Mutta esim. ideat postireitin muokkaamisesta älykkäillä postilaatikoilla eivät kerro mitään Big Datan käytöstä vaan enemmän M2M-  liikenteestä.

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *