Kova työ ja pitkä päivä tarjoaa leveän leivän

Meille on opetettu, että kova työ ja pitkä päivä tarjoaa leveän leivän. Jo 1700- luvun puolivälissä tohtori Johnson soimasi 29 vuotiaana itseään vetelistä elämäntavoista. Hän totesi: ”Oi Herra, auta minua… voittamaan takaisin se aika, jonka olen viettänyt velttoudessa.”

Toisaalta häntä on helppoa ymmärtää kun ajattelee kuinka meille on opetettu ahkeran työnteon merkitystä jo Raamatussa (San 6:6-11):

Mene, laiska, muurahaisen tykö, katso sen menoja ja viisastu.
Vaikka sillä ei ole ruhtinasta, ei päällysmiestä eikä hallitsijaa,
se kuitenkin hankkii leipänsä kesällä ja kokoaa varastoon ruokansa elonaikana.
Kuinka kauan sinä, laiska, makaat, milloinka nouset unestasi?
Nuku vielä vähän, torku vähän, makaa vähän ristissä käsin,
niin köyhyys käy päällesi niinkuin rosvo ja puute niinkuin asestettu mies.

En edes pohdi tässä kohtaa sitä kuinka Hannah More 1830 pohti laiskuutta seitsemäntenä kuolemansyntinä alkuperäisen synnin eli surumielisyyden sijaan. Mutta jo näillä esimerkeillä voi huomata, että kova työ on polku kohti hyvää elämää.

Riisinviljelijä

Toisaalta voisimme tutkia kuinka kovan työn takana on riisinviljelijän eläminen. Hän rakentaa ensin kastelujärjestelmän haarautuvine putkineen. Seuraava vaihe on tehdä porrastettu viljelyalue, joka kynnetään härkien avulla ja taidokas patojärjestelmä vedenpinnan säätämiseen.  Sen jälkeen hän istuttaa jokaisen taimen yksitellen tarkasti oikeaan paikkaan ja huolehtii esikasvattelujen taimien kasvamisesta ja suojelee kypsyviä riisinjyviä ryösteleviltä linnuilta.

Riisipellon hoitaminen vaatii kovaa työtä ja tarkkuutta. Se on ainoa keino saada siitä kunnon sato 2-3 kertaa vuodessa. Hyvä pohjatyö, tarkasti istutetut taimet, oikea vedenkorkeus sekä versojen suojelu. Niiden avulla saadaan aikaiseksi hyvä sato. Eli vaaditaan kovaa työtä ja laiskottelun välttämistä hyvään lopputuloksen.

Asiantuntija

Jos riisinviljelijälle annettaisiin asiantuntija hoidettavaksi, niin vaatisiko hän asiantuntijalta vain kovaa työtä vai hoitaisiko häntä kuin riisiviljelmää. Riisinviljelijä tuskin olisi niin tyhmä, että hän tuhoaisi kultamunia munivan hanhensa kovalla kiivastahtisella työllä ja ruoskisi vielä kuntoilemaan. Kuntoilemaan, jotta asiantuntija jaksaisi pidempään.

Riisinviljelijä sen sijaan tutkisi kuinka kasvatetaan hyvä asiantuntija. Sellainen joka tuottaa vuodesta toiseen satoa. Ihan niinkuin hänen peltonsakkin. Tutustuisi mihin asiantuntijuus perustuu.

Ensiksi hän varmaan tutkisi kuinka aivoja huolletaan ja pidetään kunnossa. Millaista lannoitusta ne kaipaavat ja miten pitkiä kesantovaiheita niillä pitää olla. Ensimmäisen vinkin hän varmaan löytäisi Kiti Müllerin ajatuksesta: ”Kun ihmisellä on liian kiire, kyky myötäelää katoaa ensimmäiseksi.” Ja samalla pohtisi sitä, että kyseinen neurologi on todennut, että töissä pitäisi hengailla enemmän.  Hän kirjoittaisi asiantuntijan hoito-ohjeisiin, että pitää osata sopivasti nauttia muista ihmistä, hyvästä ruuasta ja olla vapaa-aikaa

Sitten riisinviljelijä tutkisi flow- käsitettä ja toteaisi, että Mihaly Csikszentmihalyi on sanonut, että sen kaksi tärkeintä osatekijää ovat sopivan vaativa tehtävä ja se, ettei työtä turhaan keskeytellä. Samalla hän löytäisi varmaankin viitteitä siihenkin, että multitaskaaminen on aivoille raskasta. Kaksi tunnin työtä vie yleensä kolme tuntia aikaa, koska tehtävien välillä vaihtelu on raskasta.

Ja sitten riisinviljelijä kirjoittaisi asiantuntijan hoito-oppaaseen ohjeita:

  • Pidä asiantuntija virkeänä, huolehdi yöunista.
  • Anna asiantuntijan aivoille palautumisaikaa, vahdi päivän pituutta.
  • Huolehdi, että asiantuntija saa työrauhan.
  • Huolehdi fyysisestä ja psyykkisestä kunnosta. Anna asiantuntijoiden pitää perheensä ja ystävänsä.
  • Huolehdi jatkuvasta koulutuksesta. Katso, että asiantuntijalle jää aikaa itsensä kehittämiseen myös yleissivistävissä aineissa.

Asiantuntijatyö ei perustu samoille periaatteille kuin työ vuonna 1764, jolloin James Hargreaves kehitti kehruujennyn  ja James Watt höyrykoneen. Silloin pitkä päivä ja kova työ kasvatti tuottavuutta. Asiantuntijan tapauksessa se pitkä päivä ja kova työ useinmiten huonontaa tulosta.

Kunhan pohdin, Kari…

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *