Tossuja ostamassa

Käytän kesäisin tennareita. Osa niistä on sinisiä, osa mustia ja väliin joukossa saattaa vilahtaa punaisetkin. Merkitkin vaihtelee laatumerkeistä halpakaupan tuoteisiin. Olennaista niille on, että ne ovat tennarit.

Tennarien ostoprosesi on yksinkertainen eli lähden etsimään tennareita. Niin tein myös viime lauantaina, kun totesin tarvitsevani vielä yhdet tossut tälle syksylle. Eli lähdin polkupyörällä Lielahteen ja etsin uudet tasapohjaiset kengät.

Tiedän, että syksyisin ja viileinä kesinä käytän tennareita useinmiten mustien farkkujen kanssa, mutta joissain tilanteissa niiden seurana saattaa olla siniset farkut tai niinkuin tänä kesänä shortsit. Eli tennarien olisi hyvä sopia yleisimpiin käyttötarkoituksiin.

Kun lähden tennarikaupoille, niin en luo niille mitään ennakko-odotuksia. En lähde etsimään määrättyä merkkiä kuten Conversen All Stars tai Vans. En myöskään ajattele, että ostan matalat tai korkeat tossut. Ja en yleensä päätä edes väriä etukäteen.  Jätän mahdollisuuden sille, että löydän uudenlaiset tossut käyttöön.

Mitä vähemmän määrittelen etukäteen, niin sitä helpompi minun on löytää tennarit. Valikoima ja hintahaitari on suurempi ja löytämieni tossujen ominaisuuksia voidaan kompensoida vaikka muutoksella polkupyörän polkimiin. Eli jos löydän hyvät tossut, mutta niiden pohjat ovat liian pehmeät, niin voin tarvittaessa vaihtaa polkupyörän polkimet toisenlaisiksi. Eli voin sovittaa löytämäni tossut käyttöympäristöä muuttamalla käyttöön.

Kun minulta puuttuu ennakko-oletukset, niin se väliin näkyy jalkineissa. Vuosien varrella minulla on ollut jalassa punaisia, keltaisia, mustia, valkoisia ja monen muun värisiä tossuja. Osa niista on ollut matalavartisia klassisia koristossuja, osa korkeavartisia. Joskus ne ovat olleet hyvin kevytrakenteisia ja joissain on ollut tukeva luonnonkumipohja. Ominaista kaikille on ollut se, että ne ovat kaikki toimineet käyttötarkoituksessaan vaikkeivat ole ostettu tiukkojen määritysten mukaan. Jopa ne yhdet kirkkaan keltaiset, jotka ostin heräteostona mustien sijaan.

Tennarien osto on helppoa. Jätetään ennakko-odotukset pois ja tiukka speksaus ja sen sijaan tutkitaan markkinoilla olevia tuotteita. Tutkitaan hintaa, laatua, väriä ja ominaisuuksia. Pohditaan mitä muutoksia pitää tehdä käyttöympäristöön ja tarvittaessa etsitään täsmävalintoja.

Ja kun ennakko-odotukset jätetään pois, niin tennarikaupasta saattaa tulla mukaan hyvinkin erilaisia tuotteita. Itselle on tänä kesänä osunut mukaan Skilan ja Luhdan mustat tossut ja mm. Stadiumin halpismerkin siniset. Tänään saattaa Luhta Outletin halpiskorista lähteä mukaan punaiset. Ne näyttivät vaan niin piristäviltä ja voisivat istua alkavan syksyn ja mustien farkkujen maailmaan hyvin.

Jokainen ehto ja määritelmä rajaa sekä hakijoiden että myöskin rekrytoijan valintoja. Lauseella  ”Haetaan ohjelmistotekniikan DI:tä kehittämään moderneja haptisia käyttöliittymiä nuorille tarkoitettuun palveluun”  rajataan pois kaikki alemman koulutustason omaavat sekä vanhemmat hakijat pois.  Ne vanhemmat rajautuvat rekrytoijan mielestä pois, koska modernia nuorille suunnattua palvelua vanhemmat eivät osaa tehdä.

Kuhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *