Valikoivaa havainnointia

Väitetään Abraham Maslowin sanoneen, että taitavalle vasarankäyttäjälle kaikki elämässä näyttää nauloilta. Tästä voisi aloittaa kirjoituksen eli harrastamme valikoivaa havainnointia.

Ihmisen mieli on mielenkiintoinen kapistus. Näin maallikona katsellen siinä on kaksi erilaista puolta: tiedostamaton ja tietoinen ajattelu. Ja joskus voi itsekseen pohtia sitä, että jos tiedostamaton mieli käsittelee pari miljoonaa tiedonjyvästä ja tietoinen mieli yhdeksän yksikköä tietoa, niin millainen voima meillä jyllää piilossa.

Mutta miten sitten tuolta miljoonista ärsykkeistä valitaan ne harkittuun ajatteluun tulevat ärsykkeet. Siihen meillä on olemassa järjestelmä joka suodattaa ärsykkeitä ja päästää niistä osan läpi. Eli teemme valikoivaa havannointia.

Ammattilaiset puhuisivat RAS- järjestelmästä eli retikulaarisesta aktivointijärjestelmästä. Eli systeemistä, jolla on käsittääkseni kolme päätarkoitusta: kontrolloi aivojen aktiviisuutta ja valppautta, toimii tietoisen ja tiedostamattoman mielen välillä suodattimena ja eräänlaisena automaattiohjauksen apuvälineenä.

Tyyppiesimerkki RAS- järjestämän toiminnasta on se, että raskaana olevat naiset näkevät lapsia jokapuolella ja Audin ostanut mies näkee yllättävän paljon samanlaisia Audeja liikenteessä. Eli järjestelmä päästää läpi mielen mielestä tärkeitä viestejä läpi.

Ja ihan samalla tavalla se huolehtii, että tärkeät viestit pääsevät läpi eli esimerkiksi kuullessaan oman nimen järjestelmä päästää tämän tärkeän viestin läpi. RAS- järjestelmän tarkoitus on huolehtia tärkeiden viestien läpi pääsystä.

Yllättävän moni ihminen väittää, että järjestelmää voi myös ennakkoon ohjelmoida. Väitetään, että jos asetat elämääsi rajoitteita, niin RAS- järjestelemä huolehtii siitä, että rajoitteet hallitsevat elämääsi. Mutta jos asetat tavoitteita, niin järjestelmä vie niitä kohti. Se joko estää tai mahdollistaa.

Jokainen pitää itse asettamiaan rajoituksia maailman asettamina rajoituksina – Arthur Schopenhauer

Kuhan pohdin, Kari…

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *