Alustetaan asenne

Priming on hieno sana ja se liittyy psykologiaan. Se tarkoittaa yksinkertaisesti muistin alustamista tai pohjustamista. Siis ihmisen eikä tietokoneen eli ihminen saadaan käyttäytymään halutulla tavalla mikäli pohjatyö tehdään oikein.

John Bargh on kehittänyt  sotkulausetestin, jonka tarkoituksena on alustaa mieli toimimaan halutulla tavalla. Ihmisen mieltä voidaan pohjustaa oikein valittujen sanojen avulla.

Malcolm Gladwell kertoo kirjassaan Välähdys – Alitajuisen ajattelemisen voima siitä, että ihmisen muistia voidaan manipuloida myönteisten ja kielteisten sanojen avulla. Sama asia jota John Bargh on tutkinut psykologisissa testeissä.

Mielen alustamista on tutkittu ns. sotkulausetestillä, jossa osanottajat kuvittelevat suorittavansa kielitasotestiä. Toinen ryhmä saa negatiivisesti varautuneita sanoja, joista muodostetaan mielekkäitä lauseita ja toinen positiivisia. Eli toinen ryhmä tekee lauseita viidessä minuutissa esimerkiksi sanoista häiritä, vaivata, tunkeutua ja  aggressiivisesti sanoista. Ja toisella ryhmällä sanasto on positiivista eli kunnioittaa, myöntyä, huomaavaisesti ja kohteliaasti.

Testin toiseessa vaiheessa opiskelijat ohjataan toiseen pisteeseen, jossa testin sanotaan jatkuvan. Siinä pisteessä  on näennäisen viaton ihminen juoruamassa seuraavan testaajan kanssa. Ja testissä kokeiltiin kuinka kauan kestää ennenkuin kokeen osallistuja keskeyttää  norkovan ihmisen juttelun.

Negatiivisesti alustetut tutkittavat keskeyttivät keskustelun keskimäärin viidessä minuutissa, mutta 82% toisen ryhmän jäsenistä  odotti jopa kymmenen minuuttia. Kymmenen minuutin kohdalla testi keskeytettiin. Kohtuullisen tyly tulos eli pelkällä negatiivisten sanojen käytöllä voidaan mieli alustaa kärsimättömäksi ja äkäiseksi.

Asiaa on tutkittu myös muilla tavoin esimerkiksi hollantilaisten trivial- pursuit testillä, jossa sama asia tehtiin professori/jalkapallohuligaani- ajatuksella. Ja kuten saattaa arvata, niin profefessorimaista lähestymistä ajatellet pärjäsivät trivial pursuit kysymysten kanssa paremmin kuin jalkapallohuliganismia kuvitelleet.

On hämmentävää kuinka pienillä asioilla ihminen saadaan käyttäytymään halutulla tavalla. Mietin vain sitä, että millainen on niiden ihmisten maailmankuva, jotka ajattevat muista ihmisryhmistä negatiivisesti. He tekevät ihan itse tuon mielen alustamisen omien ennakkoluulojensa avulla.

Kuhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *