Koulutus – itseisarvo

Yllättävän usein sanotaan, että hän on hyvä osaaja koska hänellä on alalle sopiva koulutus. Ja yleensä jatketaan, että koska hän on valmistunut hiukan aikaa sitten, niin tietot ovat ajantasalla.

Tämä on mielestäni yksi hämmentävimmistä väitteistä ja kertoo ikävän paljon siitä, että muodollinen koulutus, kurssien läpipääsy ja valmistuminen tekisi ammattilaisen. Olen aina käsittänyt, että opiskelu valmistaa ammattiin. Eli koulusta syntyy raakile, josta työelämä hioo timantin, jos hioo.

Ja vielä enemmän olen hämmentynyt siitä, että oppilaitoksesta valmistuneella olisi ajantasaiset tiedot. Hyvässä tapauksessa ammatin vaatimuksiin ja muutoksiin on reagoitu 2-3 vuotta aiemmin kun koulutusohjelma oppilaan kohdalta on lähtenyt käytiin. Pahimmassa tapauksessa osa kursseista on suunniteltu vaikkapa kymmenen vuotta sitten ja maailman menoa ei mitenkään huomioitu.

Ja sitten kun omalla empiirisellä kokemuksella tietää muutamia erilaisia opiskelustrategioita, niin voi miettiä että onko aina edes kurssin tieto siirtynyt omaan päähän. Jos itse näkee kurssin hyödyttömänä luentokurssina, josta pääsee läpi pänttäämällä vain tenttiin, niin silloin on strategiana vain päästä tentistä läpi. Ja pahimmillaan esimerkiksi opiskelijoilla TTY:n vanhemmista peruskursseista meni aikuisopiskelijalla yleistiedoilla eli kurssin pääsi läpi menemällä tenttiin.

Väliin tuntuu, että oppiarvon korostaminen on vain samanlaista kerhoilua kuin esimerkiksi Porsche- kerhoon kuuluminen. Haetaan yhteisöllisyyttä ja samanlaisia arvoja. Ikävän usein oppiarvo ei kerro mitään muuta kuin, että kurssit on suoritettu hyväksytysti läpi. Edes arvosat ei kerro osaamisesta mitään, osa vain kertoo ulkoamuistamisen määrän.

Jos oletat, että oppiarvo kertoo jotain osaamisesta, niin olet täysin väärässä. Se kertoo ainostaan sen, että opiskelija on sisäistänyt menetelmät kuinka tutkinto suoritetaan. Joskus vain arvaamalla tentissä, joskus ulkoalukemalla ja joskus harvoin ajattelemalla ja esseitä kirjoittamalla.

Kuhan pohdin, Kari…

P.S. Tämä on kriittinen kesäteksti eli kirjoitan aika kärkevästi.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *