Ilmaistyötä – siirtyvätkö tekijänoikeudet

Seura-lehden laskelmien mukaan noin puoli miljoonaa ihmistä tekee ilmaistyötä. Se ei ole mikään ihme, koska liian monen ”kannattavan” yrityksen yritystoiminta pyörii tukityöllistyttyjen, harjoittelijoiden ja muiden avustuksella.

Uuninpankopoika Saku Timonen on kirjoittanut aiheesta aiemminkin eli siitä kuinka kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevat pyörittävät yrityksiä. Niinkuin esimerkiksi Vantaan kaupungin pesulatoimintaa.

Tämä olisi jollain tavalla vielä ymmärrettävää, mikäli ihmiset voisivat vapaasta tahdostaan valita kuntouttavan työtoiminnan tai työharjoittelun. Mutta todellisuudessa kyse on lähes orjatyöstä, koska kuka tahansa työtön voidaan ohjata näihin töihin uhkailulla. Eli leikkaamalla sosiaaliturvasta 20 -40% koska he eivät  ole halukkaita työllisyystoimiin.

Kuntouttava työtoiminta on saanut lähes surkuhupaisia tulkintoja, koska harva sen toteuttaja on lukenut ajatuksella siihen liittyvää ohjetta. Lisäksi mietin myös niitä työnantajia, jotka hyödyntävät kirkkain silmin palkattomia harjoittelijoita tilanteessa jossa luodaan aineetonta omaisuutta. Siis ei pestä pyykkiä,  korjata polkupyöriä vaan tehdään asiantuntijatyötä.

Yrityksetkin kyllä puuhastelevat IPR- oikeuksien kanssa, mutta hämmentävän usein unohtavat että esim. koodarin työsuhteessa kirjoittama ohjelmakoodi siirtyy lain perusteella työnantajalle. Tai toimittajan kirjoittama teksti työnsuhteeseen liittyvänä siirtyy työnantajalle. Mutta esimerkiksi opiskelijan työsuoritus on aina opiskelijan omaisuutta.

Mietin usein, että mitä tapahtuisi jos palkkatuki, palkakattomat harjoittelijat, kuntouttava työtoiminta, työkokeilut jne. muutettaisiin minimipalkkaisiksi töiksi. Toteutettaisiin vaatimusta, että työstä maksetaan palkka. Ja samalla ratkaistaisiin muun muassa se, että aineettomien hyödykkeiden kuten tekstien ja ohjelmakoodin tekijänoikeudet siirtyvät työn määräämässä laajuudessa työnantajalle.

Kunhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *