Dialogi, josta syntyy usein monologi

Luin jostain keskustelusta, että tilanteessa pitää rakentaa dialogia. Ja jäin pohtimaan, että kuinka dialogia rakennetaan. Dialogi on on kuitenkin vuoropuhelua ja yhdessä ajattelua. Jos dialogia rakentaisi, niin tulisiko siitä sitten monologi vaiko väittely.

Jos ajateltaisiin vaikka rekrykeskustelua, niin voitaisiinko ajatella että vastapuolen vastahankaisuuden taivuttelu olisi dialogia. Sehän oikeastaan sotisi sitä ajatusta vastaan, että kuunnellaan toisen mielipidettä ja yritetään olla muokkaamatta sitä omaan ajatusmaailmaan sopivaksi. Kysehän olisi oikeastaan enemmän siitä, että väitetään toisen haluavan muutosta tai omaa monologia omien halujensa suhteen.

Dialogi on vaikea asia. Se ei ole väittelyä, jossa yritetään tiukalla argumentoinnilla kääntää toisen mielipidettä. Se ei ole monologia, jossa oma ääni on tärkein. Vaan dialogi on keskustelua, jossa kuunnellaan, puhutaan ja yritetään ymmärtää toisen näkökantaa.

Voisi kuvitella, että mikäli dialogitaidot puuttuvat, niin keskustelusta tulee helposti väittelyä, ohipuhumista tai pinnallista keskustelua. Varsinkin viimeinen on usein turhauttavaa, koska sieltä ei synny uusia oivalluksia.

Jotkut viisaammat ovat sanoneet, että hyvä dialogi tarvitsee kolmea eri taitoa:

  • Kykyä puhua ja muistaa ettei saa arvostella, hyökätä tai tuomita.Vaan on hyvä osata ajatusten julkituonti minä muodossa.
  • Kykyä kuunnella. Se tarkoittaa, että omat ennakkoluulot pitää osata hiljentää ja pitää pystyä tekemään tarkentavia kysymyksiä.
  • Kykyä käsitellä tunteitaan. Eli pitää pystyä tunnistamaan omia tunteitaan ja hallitsemaan niitä jolloin oma provosoituminen on vähäisempää.

Mielenkiintoisia taitoja. Taitoja joita ei taideta koulussa opettaa. Meillä kouluopetus kuitenkin perustuu lähinnä monologiin ja auktoriteettien kunnioitukseen. Ja koska dialogitaitoja ei kehitetä, niin koulussa opittu väittely ja auktoriteettikulttuuri siirtyy työelämään.

Jos kuvittelet, että kokouksessa, rekrytointikeskustelussa tai kahvipöydässä käyty keskustelu, jossa yrität kääntää toisen ajatuksia omasi kaltaiseksi ,olisi dialogia niin olet väärässä. Sitä kutsutaan monologiksi.

Dialogissa kaikki osapuolet ovat valmiita kyseenalaistamaan omat asenteensa ja ajatuksensa. Ja sellaista keskustelua ei rakenneta vaan se syntyy silloin kun kaikilla osapuolilla on dialogitaidot hallussa.

Kuhan nyt vaan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *