Unelmien myyntiä – rekrytointi

Aika usein asioita myydään mielikuvilla, niinkuin Coca-Colaa, muotivaatteita ja Rolexin kelloja. Unohdetaan tässä vaiheessa mainita se, että jos haluaa näyttä kuuluvansa vauraaseen luokkaan niin pitää olla  iPhone X.

Rekrytointi on samanlaista mielikuvilla myyntiä. Usein faktojen sijaan työtehtävää myydään fiktiolla ja unelmilla. Siitä kertoo hyvin mitäänsanomattomat lausahdukset: näköalapaikka, kehittyvän ammattilaisen unelmatyö, hyvä työyhteisö ja mukavat edut.

Ja jos onneton menee kysymään mitä noiden sanojen takana on, niin usein vastaus on paljonkertova hiljaisuus. Olen aina miettinyt, että kuinka paljon rekryilmoituksen tekijä miettii sen lukijan aktiivisuutta. Ajatteleeko hän, että dynaaminen työyhteisö luetaan suoran jatkuviksi YT- neuvotteluiksi. Sitähän se dynamiikka on: kun osa potkitaan pihalle, niin korvataan niitä uusilla hölmöillä jotka kuvittelevat työpaikan olevan ikuisuusprojekti.

Ja olen aikojen kuluessa ainakin kerran kysynyt haastattelijalta, että kun tämän tekniikan osaajien aika täyttyy noin kolmen vuoden päästä, niin vaihdetaanko heidät YT- neuvotteluiden kautta tekniikan Y- osaajiin. Hiljaisuus oli aika syvä haastattelijan suunnassa.

Mietin usein että kun puhutaan työelämän muutoksesta, niin koska se alkaa näkymään rekryilmoituksissa. Sanotaan suoraan, että tarvitsemme pieleen menneeseen projektiin 6  kuukauden ajaksi kovaa osaamista. Kerrotaan rehellisesti ettei meillä ole edes tarkoitusta tarjota pidempiaikaista työtä. Nykyäänhän tuo verhotaan siihen, että tarjotaan 6 kuukauden määräaikaista sopimusta ja kerrotaan sen muuttuvan todennäköisesti kokoaikaiseksi. Eli pidetään ihmistä löysässä hirressä 6 kuukautta ja petetään unelmat.

Kukakohan on se rohkea rekrytoija joka uskaltaa kirjoittaa suoraan ilmoitukseen:

  • Mokattiin projektissa, projektipäällikkö veti herneen nenään. Työt on myöhässä ja tekijät turhautuneita. Tarvitaan kovatasoinen uusi päällikkö 8 kuukauden määräaikaiseen sopimukseen ohjaaman projekti maaliin.

Eikä mitään liirumlaarumeita, joilla luvataan näköalapaikkaa.

Kuhan pohdin, Kari…

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *