Sivuaskel pois taivaanrannan maalaamisesta

Huippuprofessori David Greaber on todennut 40% ihmisistä tekevän paskaduunia. Ja hän ei tarkoita sillä toimista hampurilaisravintolan tiskin takana tai siivoamista vaan työtä jolla ei ole mitään merkitystä.

Hän toteaa, jos kerkiää työssä surffaamaan somessa tai tekemään kissameemejä, niin omalla työllä ei ole mitään merkitystä. Töissä käydään siksi, että siitä saadaan palkkaa eikä suinkaan siksi että sillä on merkitystä. Ja näitä töitä on hänen mukaansa 37-40% kaikista töistä.

Itselläni on ollut LinkedInissä tittelinä taivaanrannamaalari ja ihan syystä. Menetin tuossa jokin aika sitten uskon omiin mahdollisuuksiini tehdä merkityksellistä työtä. Seurasin liian pitkään valtataisteluita, huonosti johdettuja projekteja ja työtä jonka näki jo alusta saakka johtavan fiaskoon. Ja ulkopuolisena koodarina ei ollut vaikutusmahdollisuuksia siihen, että olisi saanut työt oikeille urille. Sitten päätin ruveta hetkeksi taivaanrannanmaalariksi.

Olen hiukan opiskellut tässä välissä ja pohtinut tulevaisuutta. Lähinnä sitä, että haluanko laittaa bittejä jonoon vaiko siirtyä sanojen ja kuvien maailmaan takaisin. Ensimmäisessä on positiivisena puolena se, että palkka on yleensä kohtuullinen. Mutta jälkimmäisessä on se hyvänä puolena, että silloin voi vaikuttaa. Työstä tulee merkityksellistä ja huonosti palkattua.

Ja yhä useammin tuo jälkimmäinen asia eli kirjoittaminen kiehtoo minua yhä enemmän. Yksinkertainen syy siihen on se, että tiedän mitä on toimittajana toiminen. Harjoittelin sitä 80- luvun lopussa mm. Insinööriuutisten kanssa ja totesin, että suurin kompastuskiveni oli silloin yleistietojen puute. Liian usein joutui kirjoittamaan asioita ymmärtämättä niiden taustoja.

Nykyään yleistiedot ja osaaminen ovat täysin eri tasolla ja olen oppinut väliin kääntämään kolikon ympäri ja katsomaan asioita eri suunnasta. Asioita voi katsoa yhä objektiivisemmin ja unohtaa niiden värittämisen. Ja siksi yhä useammin pohdin, että olisiko viimeinen työura ennen eläkeikää sanoilla vaikuttaminen ja kuvilla hätkäyttäminen.

On hyvin iso muutos, jos vaihdan LinkedInin profiiliin titteliksi: Sanoilla vaikuttaja ja kuvilla hätkäyttävä. Se tarkoittaa, että siirryn taivaanrantojen maalaamisesta kohti viimeistä työuraa.

P.S. Vaikka vielä kirjoitan aika kevyesti, niin osaan myös sen asiatekstin luomisen.

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *