Räikkönen ja tiimityö

Räikkösen viimeisen kilpailun kuuluisin sutkaus lienee se, että hän kirosi omaa kisaansa mutta oli tyytyväinen tiimin pistesaaliiseen. Mielenkiintoinen lausahdus, hän ei ollut tyytyväinen omaan suoritukseensa, mutta iloinen tiimin puolesta.

Kimi Räikkönen on muutenkin puhuttanut lehdistöä viimeaikoina. Osa lehdistä epäilee hänet korvattavan jo kesken kauden ja loput ensikaudella. Hänen ensimmäiset harjoitukset menee väliin penkin alle. Ja jonkun iltapäivälehden mukaan hän hymyilee vapautuneesti koska tietää ettei aja enään ensivuonna.

Mutta kun ajattelee tuota aloituslausetta. Siis että oma kisa epäonnistui, mutta tiimi sai hyvät pisteet, niin voi pohtia, että ajaako hän kahdella eri pallilla. Vaativana kuljettajana ei ole omissa suorituksessaan tyytyväinen muuhun kuin voittoon, mutta tiimipelaajana nauttii tiimin saavutuksista.

Ja entä jos hän vanhana konkarina tekeekin osassa harjoituksissa ihan jotain muuta kuin oletetaan. Ammattilaisena hänen ei tarvitse panostaa joka ainoa kerta auton säätämisen jokaisessa harjoitusvedossa vaan osa voi olla puhdasta testaamista tulevaisuuteen. Ammattilainen pystyy tekemään muutakin kuin keskittymään omaan yksilösuoritukseensa. Hän pystyy myös pelaamaan tiimin yhteiseen pussiin.

Tämä on vaikea ymmärtää nykyisessä yksilösuorituksia ihannoivassa maailmassa eli sitä, että parhaimpaan tulokseen pääsee tiimityöllä eikä yksilösuorituksella. Niinkuin Räikkönenkin, tekemällä tiimin kanssa loistavaa työtä Ferrari pääsee paremmille sijoituksille.

Yksilökeskeisessä sankarimaailmassa unohdetaan usein, että tiimityöskentelyssä paras suoritus on usein parempi kuin yksittäisten tekijöiden taito. Tiimissä vahvistetaan toisten osaamista.

Ryhmätyössä usein vain päästään tasolle, johon ryhmän kovaäänisin pystyy.

Kuhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *