Kokemus – hyvä renki

Vanhaa sananlaskua voi aina muokata erilaisiin muotoihin kuten seuraavasti: Kokemus on hyvä renki, mutta huono isäntä. Eli kokemusta voi käyttää apuna, mutta sen ei pidä määrätä.

Tuo ajatus lähti liikkeelle Iltalehden uutisesta, jossa neljäsosa japanilaisista oli myöntänyt että ajatus pomon tappamisesta on käynyt mielessä. Ja ajatuksen taustalla on japanilainen näkemys siitä, että ikää kunnioitetaan enemmän kuin osaamista. Ja se jäykistää rakenteita, koska kokemus ei vaadi uusiutumista vaan pitkää työikää.

” Liian moni vanha ihminen kieltäytyy jäämästä eläkkeelle, sillä koko heidän identiteettinsä ja elämänsä perustuvat työn ympärille: he eivät ole mitään, jos he lähtevät. Sen vuoksi nuoret ihmiset eivät pääse etenemään.”, samasta Iltalehden uutisesta.

Sama ajatus putkahti mieleen toisessa keskustelussa, jossa vastapuoli pohti Saksan menestystä jalkapallon MM- kisoissa ja näki pitkän kokemuksen omaavan vamentajan olevan yksi tulppa menestykselle. Valmentaja oli jäänyt kiinni vanhaan kokemukseen ja näkemykseen eikä huomaa pelityylin muuttuneen ja samalla pelaamisen vaativan uutta näkemystä.

Samanlaisia asioita voi helposti havannoida jokapäiväisestä elämästä. Oman ikäiseni eivät huomaa työelämän muutosta ja olettavat vanhojen lainalaisuuksien toimivan eli meillä on kaksi ryhmää: yrittäjät ja työläiset.  Oletetaan, että kauppa jakaantuu vain verkkokaupan ja kivijalkakaupan välille. Ei vaan osata ajatella hybridikauppaa, jossa yhdistetään molempien parhaat puolet.

Ja kun noita asioita pohtii, niin huomaa kokemuksesta tuleen isännän. Se määrää ajatteluamme ja urauttaa tekemisiämme, emme osaa siirtyä sen tutun ja turvallisen polun ulkopuolelle vaan kuljemme päivästä toiseen samaa reittiä. Emme vaan pysty muuttumaan.

Kokemus on hyvä renki, mutta se vaatii parikseen jatkuvan opiskelun ja kehittymisen. Ei saa uskoa että maailma on valmis ja tiedän itse kaiken. Jos kuvittelee tietävänsä ja perustelee kokemuksella, niin kokemuksesta on tullut huono isäntä.

Kuhan näin kauniina kesäpäivänä pohdin, Kari…

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *