Väärin työllistetty

Olen tässä muutaman viikon lukenut eri puolien mielipiteitä nykyisestä työllisyystilanteesta. Toinen puoli on vakaasti sitä mieltä, että kyse on saamattamomuudesta. Ja toinen puoli siitä, että työttömyydestä rankaistaan valtion toimesta.

Tuo rankaisemisajatus on helposti ymmärrettävissä. Eli valtiohan ei oikeastaan välitä pätkääkään esimerkiksi Euroopan sosiaalisen komitean huomautuksista pätkääkään, kuten esimerkiksi työttömyyspäivärahan tasosta.

Toinen puoli taasen korostaa, että työttömyys on jokaisen ihmisen omaa syytää. Eli haluava ja pystyvä voi aina työllistää itsensä. Kyse on vain halusta, ihan niinkuin laiduttamisessa jossa ihannepaino määrittää itsekurin.

Näitä keskusteluja lukiessa tulee mieleen Liisä Välikankaan haastattelu Optiolehdessä joulukuussa 2013. Siinä hän kertoo, että nälkäinen kohdistaa aina ajatuksensa seuraavaan ateriaan. Hän pyrkii aina vain poistamaan niukkuutta ja oppii katsomaan väärään suuntaan.

”Jos ongelman ratkaisemiseen ei ole resursseja, ollaanko silloin ratkaisemassa väärää ongelmaa?”, Liisa Välikangas.

Entä jos meidän ongelma ei olekkaan työttömyys vaan ihan jokin muu. Se voisi olla ahneus, erilaiset työllisyyttä vääristävät yritystuet tai haluttomuus palkata työntekijöitä. Työttömyys vähenee helposti ja yksinkertaisesti siten, että meillä on tarjolla riittävästi työpaikkoja. Se ei vain ole yrittäjien etu, koska silloin työntekijät pääsevät määräävään asemaan palkkaneuvotteluissa.

Entä jos meidän ongelma onkin työttömyyden sijaan työnantajat, jotka ovat tottuneet  keplottelemaan erilaisten yritystukien avulla. Niinkuin palkattomien harjottelijoiden, palkkatuen ja muiden keinojen avulla. Entä jos kirjattaisiin vaan lakiin pykälä, että jokaisesta yritystä hyödyttävästä työtunnista pitää maksa palkkaa. Työttömät eivät taida olla talkootöissä yrityksissä.

Kuhan pohdin, Kari…

P.S. Nämä ovat kesäkirjoituksia, joissa yritän katsella asioita eri suunnasta kuin normaalisti katson.

 

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *