Perinnetieto – hiljainen tieto

Kun asui vanhassa lähes satavuotiaassa talossa aikoinaan, niin oppi erilaisia talonhoitoon liittyviä asioita. Kuten sellaisen pienen yksityiskohdan, että keväällä avataan kissaluukut. Siis pienet luukut talon alle, jolloin puurakenteinen rossipohja kuivahti kesällä.

Samalla tavalla oppi aikoinaan, että maakellari pysyy talven homeettomana kun sen ensin pesi huolellisesti, sitten poltti tankorikkiä ja lopuksi kalkitsi. Ne olivat sitä perinnetietoa tai hiljaista tietoa, jolla pidettiin taloa kunnossa.

Nyt olen lukenut lehdistä, että Tampereella palaa muutaman viikon välein rautatiesilta. Sillan puurakenteet syttyvät tulee junien akseleiden ja jarrujen kipinöinnistä. Ja kuiva puu ei paljoa vaadi syttyäkseen. Ja mieleen tulee, että monen kostena  kesän jälkeen on unohdettu yksi huoltotoimenpide sillan huollosta. Eli se voisi olla kuivana kesänä tapahtuva puurakenteiden kostutus eli kastelu. Yksinkertainen keino pitää rakenteet syttymättöminä. Tämäkin saattaa olla hiljaista tietoa, joka ei ole siirtynyt nykyisille huoltajille.

Iältään vanhoja työntekijöitä ei kannata nakata ulos. Heillä voi olla korvaatonta tietoa siitä kuinka vanhaa tekniikkaa ylläpidetään. Tietoa, joka ei ole siirtynyt tai jota ei koulussa opeteta. Sitä kutsutaan hiljaiseksi tiedoksi ja sitä kannattaa kunnioittaa.

Kuhan pohdin, Kari…

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *