Pienin askelin

Muutos tapahtuu aina pienin askelin. Niin laihdutuskuurit, kuntoilut ja muutkin muutokset. Kertarysäytys harvemmin toimii, mutta muutos pienin askelin vie useinmiten kohti onnistunutta lopputulosta. Tunnistetaan pieniä virheitä ja korjataan niitä.

Sama ajatus pienistä askelista löytyy myös Kaizenin eli jatkuvan muutoksen taustalta. Kyseinen ajatus löytyy muun muassa Toyota- filosofian takaa. Jokaiseen pieneenkin virheeseen tartutaan kiinni ja pyritään kehittämään sille ratkaisu.

Jatkuvan muutoksen ja kehityksen periaatteisiin kuuluu olennaisena osana niin sanottu Andon- naru. Se on naru joka kulkee tuotantolinjan yhteydessä ja virheen sattuessa sitä nykäistään. Teollisuusprosessissa se pysäyttää prosessin ja virhettä lähdetään selvittämään.

Jokaiseen virheeseen reagoiminen antaa mahdollisuuden niiden korjaamiseen. Voidaan etsiä juurisyy sekä tehdä ensin nopeampi kokeellinen korjaus ja tuoda se jalostettuna käytäntöön. Kaizeniin kuuluu osana nopea reagoiminen virheisiin.

Kaizenissa käännetään katse pois isosta kuvasta ja pyritään pienillä muutoksilla kohti ideaalitilannetta. Yritysmaailmassa kohti täydellistä prosessia ja yksityiselämässä kohti haluttua tavoitetta. Pienin askelin ja pienillä muutoksilla.

Kuullostaa yksinkertaiselta ja sitä se onkin. Asiat muuttuvat pienillä teoilla eikä suinkaan suurella kertarysäytyksellä. Parannetaan teollisuusprosessia virhe kerrallaan. Parannetaan asiakasprosessia virhe kerrallaan. Parannetaan omaa elämää virhe kerrallaan. Eli haetaan jatkuvan muutoksen kautta parempaa tilannetta.

Muutosta ei tapahdu, jollei ole valmis korjaamaan näkemiään virheitä. Ja korjaaminen tapahtuu helpoimmin tekemällä pieniä muutoksia. Poistamalla virheitä yksi kerrallaan. Tämä toimii niin yksityiselämässä kuin myöskin yritysmaailmassa.

Kuhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *