Yhteiskunta ja kaizen

Kaizen on monille tuttu sana. Ja moni yhdistää sen japanilaisten menestykseen teollisesssa tuotannossa toisen maailmansodan jälkeen. Harvempi tietää että se on lainasana kiinan kielestä ja koostuu kahdesta eri käsitteestä: Kai – Muutos Ja Zen – Hyvä. Nykyään se yhdistetään pienin askelin tapahtuvaan muutokseen.

Suomalainen tapa tehdä uudistuksia on rykäistä kunnon muutos kerralla. Ja useinmiten se menee joiltain osin täydellisesti pieleen. Esimerkiksi yhteiskunnan puolella työttömyyden taittaminen ja työelämän muutos taidettiin yrittää kuitata aktiivimallilla ja muutamalla muulla toiminnolla.

Mutta nyt kun lähes päivittäin saa lukea lehdistä uutisia, joissa suuret muutokset aiheuttavat enemmän ongelmia, niin pitäisi hiljalleen alkaa pohtimaan Kaizenia ja pienin askelin tapahtuvaa muutosta.

”Työntekijöiden pitää voida nähdä työnsä tulos ja tunnistaa hukkatyö. Sen jälkeen tiimin velvollisuus on parantaa prosessia. Ihmiset pitää opettaa kohtaamaan haasteet ja soveltamaan Kaizen-prosessia. Meidän on rohkaistava työntekijöitä muuttamaan asioita parempaan suuntaan.”, Taiichi Ohno, Toyotan varatoimitusjohta sodan jälkeen.

Tämä on tämän hetkisessä yhteiskunnassa suurin ongelma. Prosessia ei pyritä kehittämään vaan pyritään toimimaan oman puolueen tai taustaryhmien etujen mukaisesti. Ei etsitä kokonaisvaltaisesti parasta ratkaisua vaan mietitään pieniä suuntaviivoja ja piilotetaan ne suurien haaveiden taakse.

Mistäkö tämän muuten huomaa. Yksinkertaisesti siitä, että johtavat virkamiehet ja päättäjät puolustelevat huonosti toimivia ratkaisuja. He harvemmin pohtivat, että mitä niille pitäisi tehdä.

Asiat korjaantuvat tehokkaimmin kun osataan luoda visio tulevaisuudesta ja sitten päivittäisillä pienillä baby-stepeillä suunnataan muutos oikeaan suuntaan. 

Kuhan pohdin, Kari…

P.S. Nämä ovat vielä uuden blogin käynnistymiseen liittyviä tekstejä. Hahmottelen vasta ajatuksiani.

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *