Perusasioita pinoamisesta

Pinoaminen, stakkaus tai focus stacking on menetelmä, jolla saadaan kuvaan suurempi syväterävyysalue kuin se olisi mahdollista saada yksittäisellä kuvalla. Se on menetelmä joilla saadaan makrokuvauksessa pieni hyönteinen kokonaan teräväksi tai maisemakuvauksessa kuva teräväksi etualalta äärettömään saakka.

Makrokuvauksen yksi ongelmista on se, että syväterävyysalue ei riitä. Pienestä hyönteisestä tai kukasta saadaan vain pieni osa teräväksi. Pahimmillaan on kyse vain millinosissa olevasta terävyysalueesta.

Ongelmaa voi kiertää erilaisin menetelmin. Yritetään kuvata mahdollisimman pienellä aukolla, että saadaan pitkä syväterävyysalue. Tai voidaan käyttää makropaljetta, jossa on kääntyvä etulauta. Etulaudan kääntymisellä voidaan vaikuttaa tarkennustasoon ja kuvan syväterävyysalueeseen.

Aukon pienentäminen vaikeuttaa kuvaamista valon vähenemisen ja optisten rajoitusten vuoksi. Ja aika harvalla on paljelaitetta, jossa etulautaa voi kääntää. Siksi kannattaakin tutustua paikallaan pysyvien kohteiden kanssa pinoamiseen eli monesta kuvasta koostettuun kuvaan.

Pinoaminen, focus stacking perustuu yksinkertaiseen ideaan eli eri kohtiin tarkennettujen kuvien yhdistämiseen yhdeksi suuremmalla syväterävyydellä varustetuksi kuvaksi. Eli käytännössä otetaan nippu kuvia, jotka on tarkennettu hiukan eri kohtiin ja niistä koostetaan kuva. Ja menetelmä sopii niin makroihin kuin maisemakuviinkin.

Pinoamisessa otetaan sopiva määrä kuvia ja yhdistetään ne ohjelmallisesti. Monikin makrokuvaaja käyttää joko Helicon Focusta tai Zerene Stackeriä tähän työhän. Ja kuvausvaiheessa tarkennuksen siirtäminen tehdään joko kameran tarkennusta muuttamalla tai makrokuvauksessa joko kameran tai kohteen siirtämisellä.

Ja tämän tekniikan aloittaminen ei ole kallista. Käytännössä sitä voi kokeilla maisemakuvilla kun omistaa digikameran ja ja jalustan ja hakee jommasta kummasta pinoamisohjelmasta demoversion.  Ja omaa hiukan kärsivälisyyttä.

Focus stacking on tekniikka johon kannattaa tutustua jo yleissivityksen vuoksi. Se opettaa uudenlaisen tavan tehdä kuvia.

Kuhan pohdin, Kari…

P.S. Kirjoitan tulevaisuudessa tarkemmin aiheesta lähinnä makrokuvauksen suunnasta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.