Kuvansiirtelyä 1800- luvulla

Instagrammit ja muut kuvanjakopalvelut ovat nykypäivää ja monikin nuori sanoo, ettei kuvia voinut ennen siirtää sähköisesti. Tottahan se on on, siis osittain. Eli ennen internetin valta-aikaa ei ollut mitään helppoa tapaa jakaa kuvia katseltavaksi. Mutta se ei tarkoita etteikö kuvia olisi voitu siirtää sähköisesti.

Sähköisestä kuvien siirtämistä nuoremmille tulee mieleen internetpohjaiset järjestelmät, hieman vanhemmille faksit sekä lehtien käyttämät järjestelmät. Eli monikin ajattelee valokuvien sähköisen siirtämisen johtavan noin 1970- luvun puoliväliin eli aika kaukaiseen historiaan. 70- luku on nykynuorille jo kivikaudella.

Mutta harva tietää, että kuvia pystyttiin siirtämään jo 1860- luvulla eli noin 160 vuotta sitten. Eli aikaan jolloin ei ollut edes käytössä puhelinta vaan tiedonsiirto tapahtyi sähköttämisen avulla. Silloin käytettiin italialaisen Giovanni Gasellin kehittämää pantelegraph- nimistä laitetta. Eli sähköistä laitetta joka luki kuvan, siirsi sen linjoja pitkin toiseen paikkaan ja tulosti sen. Aivan niinkuin tuossa välissä olleet telefax- laitteet.

Kuvien siirto perustui lukulaitteeseen, jossa maksimi kuvankoko oli 10*15 senttiä, tiedon sähköiseen siirtämiseen ja tulostamiseen kaliumferrosyanidilla herkistetylle paperille. Ja kuvia siirrettiin mm. varmistamaan allekirjoituksia. Pantelegraphin yksi ongelma oli vain sen hitaus. 10*2 senttimetrin kuvan siirtäminen, joka sisälsi 25 sanaa,  kesti noin 100 sekuntia.

Valokuvaus on mielenkiintoinen laji. Vaikka nykyään näyttää, että käytämme ylivertaista tekniikkaa, niin siltikin saattaa joskus hämmentyä kun näkee vuosisatoja vanhoja tekniikoita. Jopa piirustuksiakin on jo osattu siirtää sähköisesti noin 160 vuotta.

Kuhan pohdin, Kari…

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.