Käännetty linssi – näyttää oudolta mutta toimii

Olen itse aloittanut makrokuvauskokeilut klassista kautta eli loittorenkaiden avulla, mutta jossain välissä kokeillut myös muitakin mahdollisuuksia. Ja yksi näistä kokeiluista on ollut kuvata ns. käännetyllä objektiivilla makrokuvia.

Ehkä yksi helpoimmista ja edullisimmista tavoista harjoitella makrokuvausta on objektiivin kääntäminen. Tuntuu ja näyttää oudolta kuvata objektiivilla, joka on suodinrenkaistaan kiinni kameran bajonetissa.  Mutta kun hetken ajattelee, niin objektiivin kääntäminen lähikuvauksessa alkaa kuullostamaan luonnolliselta. Objektiivihan on suunniteltu pienentämään kuvaa kennolle sopivaksi eli suuri ja kaukana oleva kohde pienennetään kennon kokoiseksi. Ja makrokuvauksessa pitää toimia juuri erilailla eli pienentää pieni kohde suureksi kennolle. Eli objektiivin kääntäminen on aika looginen ratkaisu.

Objektiivin kääntämiselle on kaksi erilaista tapaa. Toinen niistä on kääntää objektiivi suoraan kameran bajonettiin ja toinen käyttää kahta eri objektiivia, joista etummainen käännetään ympäri. Ja tässä lyhyessä jutussa keskitytään tuohon pelkkään objektiivin kääntämiseen.

Kuten otsikko sanoo niin kuvaaminen tapahtuu käännetyllä objektiivilla, joka on kiinnitetty niinsanotun kääntörenkaan avulla kiinni kameran runkoon. Eli objektiivi on kiinni suodinkierteistään kääntörenkaassa joka kiinnitetään joko suoraan kameran bajonettiin tai loittorenkaiden avulla. Yksinkertaisella tekniikalla on hiukan haittapuolia eli samalla menetetään objektiivin automatiikka kokonaan. Tästä syystä itse suosin vanhoja manuaaliobjektiiveja, joissa on mekaaninen aukonsäätö.

Suurennussuhde riippuu kahdesta eri asiasta eli objektiivin polttovälistä sekä sen etäisyydestä kennosta. Eli lyhyellä polttovälillä ja loittorenkaiden avulla päästään helposti yli 1:1 suurennuksiin. Suurennussuhde kasvaa polttovälin lyhentyessä. Usein suositellaan objektiivin polttovälin olevan välillä 28 – 50 millimetriä. Näillä pystytään pitämään kuvausetäisyys vielä kohtuullisena.

Käännetyllä objektiivilla kuvaamisessa on joitain haasteita. Yksi niistä on se, että usein menetään kaikki automatiikka objektiivista. Sen voi kyllä kiertää sopivilla loittorenkailla, jotka siirtävät kontaktit objektiivin takapäähän johtojen avulla.

Ja toinen haasteista on se, että objektiivin kääntämisen jälkeen takalinssi on hyvin haavoittuva eli se kolahtaa hyvin helposti tai siihen osuu hajavaloa joka pilaa kuvan. Ongelmaa voi kiertää tekemällä objektiivin takatulpasta vastavalosuojan.

Eli käännetyn objektiivin käyttäminen on helppo tapa kokeilla makrokuvausta. Ensimmäisissä kokeiluissa tarvitsee vain edullisen kääntörenkaan, vanhan manuaaliobjektiivin ja ehkä loittorenkaita. Muutamien kymppien hankinnoilla pääsee kiinni makrokuvaukseen.

Objektiivin kääntäminen on yksinkertainen tapa kokeilla makrokuvaamista. Yksinkertaisilla ja edullisilla objektiiville voi päästä hyvin näyttäviin lopputuloksiin.

Kuhan pohdin, Kari…

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.