Talouslaskentaa, onko se syötävää

Minua aina jaksaa hämmentää lause: Teen tätä rakkaudesta lajiin. Ja tällä useinkin kuitataan se, että työ täyttää koko elämän ja omaa kulurakennetta ei osata avata edes itselleen. Minun mielestä yrittämisessä on yksi osatekijä tuottavuus eli työn pitää olla kannattavaa.

Kokonaistuottavuus = Tuotoksen määrä/Panoksen määrä. Yksinkertaisen näköinen kaava. Ja yksinkertainen ymmärtää eli kokonaistuottavuuden voi laskea yksinkertaisesti jakamalla keikasta saadun tulon käytetyillä työtunneilla. Sillä saa yksinkertaisesti arvioitua, että kannattiko työ. Ja samalla saa itselleen jonkinasteisen arvon muiden keikkojen hinnoitteluun.

Mutta samalla tässä kohdassa voi opetella sujuvasti huijaamaan itseään eli unohtaa kaiken ns. piilotyön pois. Tälläisiä piilotöitähän on mm. laskuttaminen, mahdolliset tarjousten kirjoittamiset, promoaminen tai alustavat asiakasneuvottelut. Ja yksi näistä piilotunteja kehittävistä työvaiheista on matka-ajat. Nämä kaikki pitää opetella huomioimaan omaa kannattavuutta laskiessa. Laskutettavalla työllä pitää rahoittaa myös ne muut työt.

Vaikka se tuntuu insinöörimäiseltä, niin varsinkin uran alkupuolella kannattaa pitää tuntikirjanpitoa. Sen avulla voi saada selville omaa kulurakennetta eli paljonko kuluu aikaa matkoihin, kuvaamiseen, editointiin, laskutukseen ja palavereihin. Samalla se antaa työkalun keikkojen hinnoitteluun eli kun tuntee omaa kulurakennettaan, niin voi myös pohtia keikan kannattavuutta.

Kun kirjaa kaikki työtunnit ylös, niin voi huomata että mitä kohtaa työnteosta kannattaa kehittää eli mihin menee hukka-aikaa. Voiko jotain ulkoistaa kuten kirjanpidon, laskutuksen tai vaikkapa editoinnin. Näkee, että kuinka kaukaa kannattaa keikkoja haalia ja oppii ymmärtämään, että mitä lyhyempi keikka, niin sitä kalliimpia on työtunnit. Parhaimmillaan oppii jopa näkemään sen, että millaisia keikkoja ei kannata ottaa vastaan.  Eli niitä, jotka eivät tuo muuta kuin kuluja.

Yrittämisen alkuvaiheessa kannattaa opetella laskemaan rahoja. Rahalla syödään ja ostetaan parepaa kalustoa eikä suinkaan rakkaudella kuvaamiseen.

Kuhan pohdin, Kari…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.