Kuvien kalastamista

Katukuvauksessa on kaksi erilaista lähestymistapaa. Ne ovat kalastaminen ja metsästäminen. Ja niinkuin nimetkin sanovat, niin kuvaamista voi lähestyä kahdesta eri suunnasta eli odottamalla tai etsimällä.

Alkuvaiheessa kun opettelin katukuvauksen periaatteita, niin harrastin metsästämistä. Kävelin kameran kanssa ja odotin eteentulevia kuvauskohteita. Kyse oli samanlaisesta metsästämisestä kuin samoilevalla metsämiehellä, etsitään riistaa jonka voi ampua. Jossain vaiheessa ymmärsin, että voin myös kalastaa eli toimia kuin onkija. Etsiä otollisen kalapaikan ja heittää ongen veteen. Ja ennemmin tai myöhemmin vastaan tulee sopivaa kuvattavaa.

Ratkaiseva hetki -sanonta liitetään Henri Cartier-Bressoniin eli pitää olla oikeassa paikassa oikealla hetkellä. Ja tämä sama asia on myös kalastamisen periaate eli olla oikeassa paikassa ja oikealla hetkellä. Kalastettaessa katukuvaa toimitaan kuin elokuvaajan ohjaaja. Päätetään millainen ihminen esiintyy ennalta valitussa ympäristössä. Kuvan ottaminen ei ole spontaani vaan tarkkaan harkittu tilanne. Niinkuin ongella ollessa niin myös kalastellessa on onnella osansa.

Kalastamisessa eli ongella olossa ja kuvien metsästämisessä on myös toinekin yhtäläisyys. Ne molemmat vaativat kärsivällisyyttä ja odottamista. Joskus kala näykkii ja saa sinttejä. Joskus taasen saa isoja ja kauniita ahvenia. Ja mitä kärsivällisempi on ja mitä paremmin paikan valitsee, niin sitä suurempi mahdollisuus on hyvään saaliiseen.

Sama koskee myös kalastamalle tehtäviä kuvia. Kun on löytänyt otollisen paikan, niin pitää jaksaa odottaa ja kuvata. Ja jossain välissä se täydellinen tilanne tulee vastaan.  Kalastamisessa on oikeastaan kolme vaihetta:

  1. Valitse oikea paikka
  2. Odota, että sopiva kohde tulee ennalta valitulle alueelle
  3. Ota kuva

Katukuvan kalastaminen vaatii kärsivällisyyttä. Odotetaan hyväksi havaitussa paikassa sopivaa kohdetta ja kuvataan hänet. Ja tämänkaltaisessa kuvaamisessa on tärkeää etsiä hyvä tausta. Ja kun oppii kalastamaan kuvia, niin samalla oppii myös arvaamaan muiden kuvista koska ne on kalastamalla otettuja.

Ratkaisevia hetkiä voi olla useita eli ota samalta paikalta useampia kuvia ja päätä vasta editoitinvaiheessa mikä niistä on paras.

Kuhan podin, Kari…

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.