Idän ihme, Lomo T-43 40/4

Se näyttää huuhteluainepurkin korkilta. harmaalta ja omalaatuiselta. Siinä on vain kolme lasilinssiä ja jokin pinnoite päällä ja se on irroitettu muovisesta vanhasta filmiajan kamerasta. Siitä joka ei ikinä toiminut eli Smena 8M- kamerasta.  Se on Lomo T-53 eli yksi neuvostovallan aikaisista ihmeistä. Optiikka joka ei näytä miltään, mutta siltikin toimii kuin unelma.

Smena 8m oli Neuvostoliittolainen 1970- luvun ns. entry level- kamera.  Eli muovikamera valokuvauksen aloitteluun. Suljinajat toimivat miten sattuivat ja kameran muu mekaniikkakin oli aika epävarmaa ja nykyisin sitä voisi kutsua lelukameraksi. Vaikka kameralla arvottiin etäisyydet ja tarkennukset, niin siltikin sen objektiivi on paras osa kameraa.

Objektiivi eli Lomo T-43 on täysin epätodellisen näköinen kapsistus nykykuvaajille. Himmennin säädetään linssin vierestä säätöpyörällä ja tarkennukset lähes arvaamalla objektiivia kääntämällä. Ja linssi onkokonaisuudessaan kolmelinssinen jonkilaisella pinnoitteella varustettu kohtuu hidas 40/4- objektiivi.

This lens originally came from a Russian-made Lomo Smena 8M camera that was manufactured in the 1950’s. Stern asks, ”can you do good photos with a lens that is basically the size of a bottle cap?” And the answer is… ”Yes!”

www-imaging-resource.com

Lomo T-43 historia juontuu 1950- luvulle asti eli sen on suunnitellut sama insinööri kuin esimerkiksi Lomo LC-A Minitar- linssin. T-43 on 40 millinen objektiivi, jonka valovoima on F4.0  ja se on Smenassa varustettu keskussulkimella.  Himmennin on kahdeksanlehtinen ja alkuperäisessä käytössä se tarkentui metristä äärettömään. Teknisesti objektiivi on on kolmen linssin triplet ja sen väitetään olevan kohtuu tarkka, kontrastinen ja toistavan värit kauniisti.

Makrokäyttöön Canoniin

Purin oman objektiivin irti kirppiskamerasta brutaalilla sivuleikkurimenetelmällä. Syynä oli yksinkertaisesti se, että objektiivin suljin oli rikkoutunut.  Ja jo purkuvaiheessa tiesin, että joudun hyödyntämään objektiivia Canonin paksumman runkopaksuuden takia makrolinssinä. Eli purin objektiivin irti ja tein siitä tarkentamattoman linssin hyödyntäen yhtä M42- runkotulppaa. Nykyään kameran tarkennus tapahtuu siirtämällä joko kamera tai kohde oikealle etäisyydelle, mutta omissa ns. studiomakrokuvissa se onnistuu hyvin. Peilittömisä rungoissa tuota voisi hedä äärettömäänkin tarkentuvan objektiivin.

Itse käytän linssiä joko paljelaitteen tai loittorenkaiden avulla. Objektiivi soveltuu omassa käytössä hyvin ns. pinottujen kuvien tekemiseen. Järkevillä suurennussuhteilla kohteen ka objektiivin välinen etäisyys on mukavan suuri eli viitisen senttiä. Objektiivi piirtää kohtuu hyvin ja kontrastikkaasti. Kuvat ovat kohtuullisen kauniita.

Itselle tuo on ollut miellyttävä yllätys. Viidellä eurolla ostettu rikkinäinen Smena avasi jossain välissä reitin parempiin makrokuviin. Hiukan rakentamista ja yrittämistä, niin oppi näkemään kuinka vaihtoehtoisillakin objektiiveilla pääsee hienoon lopputulokseen.

Tälläistä tänään, Kari…

P.S. Makrot on kuvattu juuri kyseisellä Lomolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.