Extreme macro – niinkin voisi kiinnostustani kuvata

Olen usein miettinyt  mikä minua makrokuvauksessa kiehtoo. Kiehtooko minua elävien hyönteisten kuvaaminen vai jokin muu asia. Ja yhä useammin alan uskomaan, että se kiinnostuksen kohde on se jokin muu asia. Sitä voisi kutsua vaikkpa nimikkeellä extrememakro eli kuvaaminen 1:1 -10:1 suurennuksilla.

Aika usein puhutaan, että makrokuvausta on se, että kuvataan suuremmalla kuin 1:1- suurennuksella. Tämähän tarkoittaa sitä, että kohde piirtyy saman suuruisena tai suurempana  kameran kennolle tai filmille. Ja kun ylitetään 10:1 suurennus, niin usein saatetaan puhua mikroskooppi- tai mikrovalokuvaamisesta. Näihin suurennossuhteisiin tarvitaan usein mikroskoopin linssejä.

Kun aloitin tutustumaan makrokuvaukseen, niin oletin polun johtavan samaan suuntaan kuin suurimmalla osalla kuvaajia eli elävien hyönteisten ja kasvien kuvaamiseen luonnossa. Mutta yllättävän nopeasti huomasin, että oma kuvaamiseni siirtyy ns. studiomakrojen suuntaan eli hallituissa oloissa kuvattuhin kuviin. Ja samalla huomasin, että mielenkiintoni kohdistuu ns. pinoamalla tai stäkkäämällä tehtyihin kuviin. Kuviin joissa vaaditaan myös kohtuullista kuvaustekniikkaa.

Se mahdollistaa sen, että pystyn tarvittaessa tuomaan makrokuviin oman ehkä hiukan synkänkin näkemyksen. Voin  tarvittaessa lavastaa kuvia ja saada niihin muutakin sisältöä kuin kauniisti valaistun ötökän tai kasvin.

Kotona pöydän ääressä kuvaaminen tuo mukanaan myös toisen ulottuvuuden. Kuvausvälineistöä voi kehittää hyvin erilailla kuin luonnossa kuvattaessa voisi. Valaistusta voi rakentaa luovemmin ja objektiiveina voi käyttää vintage-objektiiveja ja vanhaa oikeastaan käytöstä poistuvaa kalustoa. Sama koskeee valaistusta eli sen voi hoitaa monipuolisemmin.

Tämä viehtymys ehkä hiukan erilaisiin makrokuviin tulee näkymään tulevissa kirjoituksissa. Pyrin avamaan erilaisia tekniikoita sekä esittelemään erilaisia vaihtoehtoja kuvata asioita. Ja saatan kirjoittaa jonkin verran paljon myös pinoamisesta sekä siihen liittyvistä asioista. Se on se osa-alue joka minua erityisesti kiinnostaa.

Vaikka itseäni kiinnostaa kohtuullisen kapea alue makrokuvaamisesta, niin arvostan muiden kuvaamista. Yritän oppia ja ymmärtää kuinka erilaisia makrokuvia otetaan ja kokeilen muitakin tekniikoita kuin pinoamiseen liittyviä. Ja uskoisin, että kirjoitan myös niistä kokeiluista, erityisesti niistä joiden lopputulos on aivan jotain muuta kuin sen piti olla.

Makrokuvaus on laaja alue ja sen oppimiseen menee aikaa. Jos omista kirjoituksistani on muille apua, niin mielelläni näkisin kommentteja näiden tekstien alla. Ja mielelläni näen myös mielipiteitä ja neuvoja. Erityisesti silloin kun olen itse ymmärtänyt jonkin asian väärin.

Kuhan pohdin, Kari…

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.