Vastahankaisuutta, muutoksen vastustamista

Nassim Taleb on kirjoittanut kirjan Musta Joutsen eli  kirjan, jossa puhutaan odottamattomasta ja ennakoimattomasta tapahtumasta. Eli hän kirjottaa ajatuksesta:

 – Mikä toimi eilen ei ehkä toimi tänään.

Nassim Taleb kuvaa yllättäviä tapahtumia mustiksi joutseniksi eli ennakoimattomiksi tapahtumiksi. Ajatus lähtee siitä, ennen kaikki  joutsenet olivat valkoisia kunnes nähtiin ensimmäiset mustat. Mustat joutsenet lienevät löydetty 1800- luvun alussa.

Yksi mustien joutsenten opetus on se, että maailmassa tapahtuu jatkuvasti ennakoimattomia tapahtumia, yllätyksiä, mustia joutsenia tai miksi niitä kutsuisi. Ja yleensä ne tulevat yllättäen ja aiheuttavat pahimmillaan tuhoa ja surua.

Mustien joutsenten tulo on siinä mielessä hankalaa, että ne tulevat ennustamatta eli niiden tulemista ei voi tarkistaa kristallipallosta. Käytännössä niiden hallinta vaatii ennustamisen sijaan valmistautumista. Eli valmistaudutaan uuteen ja väliin arvaamattomaankin tapahtumaan.

Taleb puhuu punttiteoriasta eli samasta mistä puhuu moni muukin. Eli käytetään ajasta 20% siihen, että valmistaudutaan tuntemattomaan ja 80% siihen että tehdään tunnettuja asioita.  Kyse on pitkälti valmistautumisesta siihen, että kun vanha sukeltaa alta pois niin olet valmis muuttamaan suuntaa.

Ja nyt korona-aika on näyttänyt hyvinkin sen, että kuinka vastahankaista on lähteä tuolle 20% uudelle polulle. Suurin osa ihmisistä odottaa koronan poistumista ja samalla sitä että Musta Joutsen- nimeltä Covid-19 kuolisi sukupuuttoon eli yritetään päästä takaisin aiempaan aikaan.

Tällä hetkellä meidän pitäisi hyödyntää mustaa joutsenta eikä vastustaa sitä. Eli etsiä uusia mahdollisuuksia muuttuneessa maailmassa ei suinkaan haikalla paluuta sinne vanhaan.  Haikailu kertoo siitä, ettei hyväksy muutosta. Muutos on aina vääjäämätöntä.

Kunhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *