Kysytään asiantuntijalta

Kun lukee iltapäivälehtien otsikoita tai uutisia, niin silmiin pistää usein maininta: asiantuntijan mukaan. Aivan samalla tavalla kyseistä asiantuntijatermiä käytetään monien yritysten ja julkisten palveluiden asiakaspalvelijoista. He ovat asiantuntijoita. Se ei ole minusta mitenkään paha asia, että meillä on asiantuntijoita. Mutta se on, että yhä useampi ulkoistaa oman osaamisensa ja ajattelunsa asiantuntijoiden tai Googlen kontolle. Eli kysytään asiantuntijoilta ja oletetaan heidän tietävän.

Seuraan aika paljon valokuvauspalstoja ja niillä tehdään aika paljon laitekyselyjä eli kysytään minkälaisen kameran tarvitsen. Ja vastaukset on yleensä aina samanlaisia eli niissä suositetaan samaa kalustoa tilanteeseen kuin tilanteeseen. Olen muutaman kerran kysynyt suosittelijalta, että miksi juuri tämä ja vastaus on usein paljonpuhuva:

   – Se ja se blogisti, tubettaja tms. sanoo että tämä on paras laite.

Sama ohjaaminen jatkuu esim. iltapäivälehtien palstoilla, joilla kerrotaan suoraan kuinka tulee onnelliseksi, minkälainen kodin pitää olla ja miten vältetään vaikkapa sydän- ja verisuonitaudit. Ja yleensä perusteena on jonkin alan asiantuntijan näkemys. Ja usein työpaikkailmoituksissakin nykyään jo korostetaan sitä, että tiedonhakutaidot pitää olla huippuluokkaa.

Minusta ei siinä ei ole mitään pahaa, että luotetaan hyväksi todettuihin asiantuntijoihin. Mutta näen vaaran siinä, että oma tietämys perustuu pelkästään muiden näkemyksiin ja oma tieto on oikeastaan muiden jalostamaa tietoa. Eli oma tietämys on todellisuudessa vain kuin kaiku eli toistetaan muiden ajatuksia.

Ajattelen usein, että nykyään on unohdettu vanha oppimispolku eli oppipoika, kisälli ja lopuksi mestari. Tämä sama polku löytyy myös esim. kamppailulajien puolelta, jossa vyöarvojen kohoaminen kertoo samasta kehityksestä. Ensimmäisessä vaiheessa osataan toistaa, sitten soveltaa ja ylimmillä tasoilla kehittää uutta. Ja tämä oppimispolku on usein korvattu sillä, että etsitään joko tieto tai malli ja sitä sokeasti noudatetaan.

Osaaminen ei ole tietämistä vaan se on taitoa soveltaa tietämäänsä asiaa eri yhteyksissä. Tiedolla ei tee mitään jos taito ymmärtää sen merkitys puuttuu.

Kunhan vaan pohdin…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *