Pelko

Se kourii vatsasta ja lamauttaa. Se syntyy mielen syvyyksistä ja sille ei voi mitään. Sitä kutsutaan peloksi. Ja se lamauttaa. Estää lentämästä, menemästä katolle tai aukealle paikalle. Joskus se on hyvästä ja joskus pahasta. Ja sen puuttuminen saattaa olla vaarallista. Pelko, tuo jokapäiväinen tunteemme.

Pelko on kaikille ihmisille ja muille eläimille yhteinen tunne, joka liittyy tavallisesti todellisen ulkoisen vaaran havaitsemiseen, ja jonka oireet ovat sisäinen jännitys, levottomuus, kauhun tai paniikin tunne.

Pelkoa voi seurata pelkokäyttäytyminen, joka ilmenee joko taistelemisena, pakenemisena tai paikalleen jähmettymisenä., Wikipedia

Pelon pitäisi olla luonnollinen, selviytymistä tukeva tunne. Niiden avulla voi varautua vaaratilanteisiin ja ne voi kanavoitua arjessa tarvittavaksi varovaisuudeksi, vastuullisuudeksi ja viisaudeksi. Väliin pelko kuitenkin kanavoituu vihamielisyydekseksi tai lamaannuttaa täysin.

Liian monelle pelosta tulee elämistä estävä tunne. Joskus se pelko kanavoidaan vihaksi, joskus ylisuorittamiseksi. Ja joskus se vaan lamaannuttaa täydellisesti. Pelosta tulee tunne joka hallitsee elämistä.

Pelko on elämää suojeleva tunne eli on viisasta pelätä vaaraa ja tuntemattomia asioita. Mutta pelon suhteen vanha sanonta ”Tieto lisää tuskaa” ei toimi.  Omat pelot pitää tunnistaa ja etsiä niiden kanssa pärjäämiseen omat keinonsa. Hallitsemattomasta pelosta pitää tehdä hallittu pelko. Ammattilaiset sanovat, että pelon hallinnan kannalta tärkeintä kuitenkin on se että pelottavaa tilannetta ei ala välttää. Jos pelko hallitsee arkielämää, niin usein puhutaan pelon sijaan fobiasta.

Oletko sinä pohtinut omia pelkojasi ja tutkinut niiden taustoja. Ja oletko etsinyt todellista tietoa kuvitelmiesi ja väärän tiedon sijaan. Oletko yrittänyt selättää pelkosi ja tehdä niistä hallittavia.

Pelkoa tuntevalla täytyy olla jokin toivo ahdistuksessaan. Tästä on merkkinä se, että pelko saa ihmiset harkitsemaan, eikä kukaan harkitse toivottomassa tilanteessa., Aristoteles.

Kunhan pohdin, Kari…

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *