Häsläämistä vaiko tehokasta työtä

Joskus vuosia sitten luin todennäköisesti Wired- lehdestä, että jonain päivänä ihmisten tuottavuus on laskenut nollaan. Eli työpaikalla enään vain puuhastellaan. Toisaalta olen lukenut, että ihmiset onnistuvat hukkaamaan paljon aikaa tehtävien vaihtamisen välillä eli multitaskaamisessa.

No miltä se nykyajan työelämä näyttää erilaisten tutkimusten varjolla. Se näyttää aika pahalta. Ainakin jos on uskominen erilaisiin tutkimuksiin. Viitteitä en sen tarkemmin laita.

Väitetään, että toimistotyöntekijää häiritään eli työt keskeytetään noin kolmen minuutin välein ( University of California, Irvine). Ja jos flown takasin löytämiseen menee Mihaly Csikszentmihalyin mukaan noin viisitoista minuuttia, niin pystyykö oikeasti tekemään tehokasta työtä. Toisaalta University of California Irvinestä taisi todeta, että aikaa menee 23 minuuttia.

No Torkel Klingberg taitaa mainita kirjassaan The Overflowing Brain: Information overload and the limits of working memory että keskimäärin työntekijöillä on kahdeksan eri ikkunaa auki yhtäaikaa. Siis tietokoneella eikä suinkaan työhuoneessa.

National Center for Biotechnology Information taisi todeta, että työntekijät tarkistavat sähköpostinsa keskimäärin 30 kertaa tunnissa ja Tecmarkin mukaan mobiililaitetta tutkitaan 221 kertaa päivässä.

Steelcase wellbeing study– tutkimuksessa tutkittiin 17 maassa työntekijöitä ja muistaakseni mainittiin, että 49% ei pysty valitsemaan työpistettä työtehtävän mukaan.

Jos työpäivämme on noin katkonaista, niin kuinka voimme kuvitella saavamme mitään aikaiseksi. Tehokas työ vaatii kuitenkin keskittymistä ja huipputulokseen pääsemiseksi flowta. Olisiko aika sen pitkän päivän ihannoimisen sijaan alkaa keskittymään keskeytymättömään työaikaan. Luulisi, että asiantuntija haluaisi tehdä muutakin kuin näyttää tehokkaalta.

Kunhan pohdin, Kari…

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *