Kohti uutta ammattia, Nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Keväällä 2018 tein hakemuksen ammatilliseen kuntoutukseen Kelalle ja lähdin pohtimaan sitä mistä löydän merkityksellisen ammatin viimeisiksi työvuosiksi. Hakemus johti siihen, että päädyin Sopimusvuori Ry:n Verstaalle tutustumaan ohjaajan tehtäviin. 

Ajatus siitä, että vaihdan IT-suunnittelijan ammatista joko opetus- tai ohjaustehtäviin kristallisoitui Kiipula- Aviren tekemän kuntoutusselvityksen aikana. Olin nimittäin syömässä opiskelijaravintolassa ja juttelin erään opiskelijan kanssa ja tunsin pitkästä aikaa tekeväni asiaa, josta pidän. Olen kyllä aiemminkin opettanut nuoria, mutta ne olivat aina sijaisuuksia ja täytetöitä.

Päätös johti siihen, että löysin itseni eräänä vuoden 2019 keväisenä päivänä ihmettelemästä alaa ns. vanhan Verstaan tiloista. Hämyisistä ja ehkä hiukan erilaisista tiloista mihin olin konsultoidessa tottunut. Tilanne oli oikeastaan aika haastava, koska en oikein tiennyt mitä pitää tehdä, miten pitää toimia ja ympäristökin oli vieras.

”Täällä on tosi avoin, lämmin ja vastaanottava ilmapiiri. Ihmiset ovat alusta asti ottaneet hyvin vastaan, ja tuntuu kuin olisin ollut aina täällä. Ryhmien keskustelut, vertaistuki ja avoimuus ovat todella tärkeitä. Ihmiset ja ohjaajat ovat ihania.”, nuorten suusta Verstaan sivuilta.

Ylläoleva lausahdus kuvastaa hyvin Verstaan henkeä. Sekä nuoret että myöskin henkilökunta ovat auttaneet uuteen alaan tutustumisessa. Monien keskusteluiden ja ohjaamisen harjoittelun kautta olen hiljalleen alkanut saamaan alan perusteista kiinni.

Noin yhdeksän kuukauden matka on ollut mielenkiintoinen. Sinne matkalle on osunut monia mukavia ja opettavaisia tilanteita. On ollut jalkapalloturnausta, ulkoilua, metsäretkiä ja pisteenä iin päälle oli Erasmusplus- projektiin tutustustumista. Projektissa Verstaalla vieraili irlantilaisia nuoria ohjaajineen.

Seuraava suunta on opiskelu eli aloitan tammikuussa Kankaanpään opistossa nuoriso- ja yhteisöohjaajan opinnot. Tavoitteena on valmistua alalle vuoden 2022 aikana. Opintoihin on turvallista lähteä, koska olen saanut hyvän käsityksen alasta ja sen vaatimuksista.

Kiitoksia Verstaan nuorille ja henkilökunnalle siitä, että olen saanut olla harjoittelemassa paikassa, jossa harjoittelu tuntui merkitykselliseltä.

Tälläistä tänään Kari…

 

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *