Listaihminen

Yllättävän usein muistin tueksi ehdotaan listoja. Siis sellaisia, joihin on kirjattu työtehtävät tai päivän tärkeät asiat, joihin pitää keskittyä. Lentäjät ovat muuten erittäin hyvä esimerkki listojen käyttäjistä. He varmistavat niiden avulla, että kaikki kyseiseen tilanteeseen liittyvät tehtävät tulevat tehtyä.

On hämmentävää kuinka helpolla ihminen unohtaa tärkeätkin asiat. Ne katoavat muistista yllättäen ja väliin ei edes muista mitä asia koski. Ihmisen mieli pystyy työstämään vain yhtä ainoaa asiaa kerralla.

Samaten väitetään, että kirjoittamalla asiat listalle pystyy hallitsemaan laajempia asiakokonaisuuksia kuin pelkän muistin varassa. Listat ja asiat helpottavat asioiden ja kokonaisuuksien hahmottamista.

Listat ja muistilaput eivät ole huonomuistisen työkaluja vaan ne helpottavat asioiden muistamista ja kaikkien tarvittavien vaiheiden tekemistä. Esimerkiksi tarkistuslista on elintärkeä työkalu lentäjillä.

Itse käytän listoja muistuttamaan tehtävistä askareista ja muistikirjaa muituttamaan ideoista. Kirjaan muistikirjaan pieniä huomioita ja muistettavia asioita. Selaan sitä säännöllisin väliajoin ja kerään sieltä tarvittavia asioita käsittelyyn.

Jos haluat saada asioita suoritettua, niin tee jokaiselle päivälle työlista jolla on 3-5 päivän aikana tehtävää tehtävää. Ja nauti aina kun saat yliviivattua yhden tehtävän sen valmistuessa. Yksinkertainen lista ohjaa usein toimimaan järkevästi.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *