Leanattu vaatekaappi

Olen väliin pohtinut, että miltä vaatekaappi näyttäisi jos sen suunnittelisi Leanin ja vaikka 5S- tekniikoiden avulla.  Näyttäisikö se siltä kuin se nyt näyttää vaiko todella virtaviivaiselta. Ja miltä näyttäisi liinavaatekaappi.

Ajatus on tullut useammankin kerran mieleen, mutta se tupsahti taasen kun luin jostain juttua yksinkertaisesta ja selkeästä kodista. Kodista, jossa turhan tavaran määrä oli minimoitu.

5S on oikeastaan tekniikkaa, jolla työpiste pidetään siistinä ja siitä poistetaan kaikki turhat elementit. Ja leanin perusajatus on se, että joustavalla ja hyvin virtaavalla tuotannolla pidetään asiakas tyytyväisenä. Ja miten tuota voisi soveltaa vaatekaappiin.

– Ostaminen on mielestäni tehokkain tapa luoda varallisuutta, kun sen vain osaa tehdä fiksusti, hän napauttaa. Eero Lehti Iltasanomissa.

Tuo Eero Lehden ajatus kertoo aika olennaisen asian. Kyse ei ole ikinä suurista tuloista vaan pienistä menoista ja sitä kautta voi helposti tuoda Lean- ajattelun vaatekaappiin. Esimerkiksi itse pukeudun melkoisen tylsästi eli joko mustaan tai sinisiin farkkuihin ja muuten mustaan. Ainostaan juhlatilanteissa pukeudun muuten.

Mitenkö tuo näkyisi leanatussa elämässä. Hyvin yksinkertaisesti eli vaatehuollon pitää olla joustavaa. Asiakasarvon ylläpitämiseksi riittäisi se, että joka päivä on puhtaita vaatteita päälle.  Eli vaatevaraston voisi helposti optimoida 5S- ajattelun mukaisesti hyvinkin yksinkertaiseksi.

  • Seitsemät alushousut
  • Seitsemän mustaa T-paitaa
  • Kahdet mustat farmarit
  • Pari siistiä hupparia
  • Seitsemät sukat
  • Päällystakki kesä- ja talvikäyttöön
  • Jalkineet kesä- ja talvikäyttöön

Tuo olisi lean ajattelun kautta hyvinkin tehokas prosessi pukeutumiseen. T-paidat, sukat ja alushousut kiertää viikon kierrolla, farmarit vaihtuu päivittäin ja huppareilla hoidetaan välikausipukeutumista. Yksi pyykkikerta viikossa ja joka ainoa päivä on perussiististi päällä.

Samalla tuo ohjaisi helposti kulujen säästöön. Vaatteita ostetaan vain edellisen poistuessa käytöstä. Vaatekaapin sisältö mahtuu pieneen tilaan ja niiden huolto olisi yhdenmukaista. Ja yllättävän pienillä lisähankinnoilla pystyisi monipuolistamaan pukeutumisen. Niitä voisi kutsua lisävarusteiksi eli pari kauluspaitaa ja yksi pikkutakki.

Tästä Leanissa on kyse. Täytetään asiakkaan välitön ja välillinen tarve. Minulle pukeutumisen suhteen välitön tarve on päivittäiset puhtaat vaatteet. Ja välillinen tarve on yhtenäinen tyyli.

Kunhan pohdin, Kari…

 

 

 

 

  1. Antti Mäntylä

    Opiskeluaikoina käytin viittä eri väristä paitaa ja kolmia housuja. Laitoin henkarissa kerran käytetyt tai pestyt paidat ylätangolle vasemmalle ja otin aamulla vaatteet päälle oikealta. Housut kiersivät alatangolla samalla idealla. Tällä tavalla sain 15 melko satunnaista yhdistelmää ilman miettimisen vaivaa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *