Ole utelias, todella utelias

Saatan pysähtyä kaupungilla katselemaan kuinka ratikkakiskoja rakennetaan. Ihmetellä mitä laitteita on käytössä, miten rataa valetaan. Tuijotella kaivuria, joka kulkee kiskopyörillä rataa pitkin.

Aivan samalla tavalla saatan uteliaisuudesta käydä katsomassa Tampere-talossa Octon graffitia, joka on yhdessä koulutustilassa.

Väliin pysähdyn juttelemaan Jehovan todistajien kanssa tai saatan jutella jonkun muun uskontokunnan edustajan kanssa. Joskus kyselen uteliaisuudesta kaupan kassan vanhempien kansalaisuutta. Silloin saan selville missä päin maailmaa käytetään minkäkinlaisia nimiä.

Tähän perustuu oppiminen eli pohditaan ja tutkitaan koko ajan jotain uutta asiaa. Ja uuden oppimiseen lisätään myös se, että oman osaamisalueen syventämisen lisäksi lisätään jatkuvasti yleistiedon määrää. Pyritään osaamaan yhä enemmän ja pohtimaan miten nähtyjä asioita voidaan hyödyntää omassa elämässä.

Uteliaisuus poikii myös toisenlaisen taidon. Se opettaa keskustelemaan erilaisten ihmisten kanssa ja samalla ymmärtämään heidän ajatusmaailmaansa. Ymmärtämään kuinka he ajattelevat asioista. Maailma ei ole niin yksinkertainen kuin sen kuvittelee olevan. Se on aika erilainen kun poistutaan omalta tutulta alueelta.

Tärkein asia mielipiteitten muodostamisessa on se, että sinun pitää olla tutustunut asiaan. Ja helpoimmin se käy, kun tutustuu aihealueeseen eikä elä kuvitelmien varassa.

Kunhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *