Liian nopeasti, ilman perusteita

Meillä on jatkuvasti kiire. Kaikki asiat pitää tapahtua heti eikä pienen hetken päästä. Jos kassajonossa joutuu jonottamaan, niin se ahdistaa. Jos töissä tarvitsee päätöksen, niin se pitää saada heti. Yksi tärkeimmistä asioista on unohdettu eli se, että kiireessä syntyy vain…

Ja tähän kun vielä lisätään se, että tiedon hankinta on yksipuolistunut Google-hakuihin ja otsikoiden lukemiseen, niin lopputuloksen tietää. Kiireessä etsitty yksipuolinen tieto kaventaa näkemystämme ja osaamistamme.

Ikävä asia tässä on se, että kyseessä on johtamisongelma. Meillä johdettaessa ja rekrytoitaessa arvostetaan osin vääriä asioita: sanavalmiutta, nopeita päätöksiä ja kiirettä. Eli unohdetaan vanhan kansan sanonta ja tehdään hutiloimalla sutta.

Eisenhowerin matriisissa on kohta tärkeä ja kiireetön. Ja siihen kohtaan pitäisi johtamisessa pyrkiä eli jokaiselle päätökselle, tutkimiselle ja pohtimiselle olisi aikaa. Tällöin voisi pikagooglauksen sijaan tutkia asiaa hiukan syvällisemmin ja vastata annettuihin tehtäviin myös koska- virkkeellä.

Se pieni pohtiminen erottaa osaamisen tietämisestä. Jos tiedät asian, niin et välttämättä osaa soveltaa sitä. Mutta mikäli annetaan aikaa tiedon etsimisen lisäksi pohtimiselle, niin päätös voi perustua osaamiseen eikä vain tietämiseen. Päätös voi olla harkittu ja punnittu paremmin.

Jos arvostat nopeita ja varman oloisia ratkaisuja, niin kertooko se siitä että arvostat ihmistä joka seuraa aina samoja polkuja uusiutumatta.

Kunhan pohdin, Kari…

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *