Isien tehtävä ei ole päätoiminen suojelu

Lapsia ei pidä suojella onnettomuuksilta, vahingoilta ja pahalta mieleltä. Jos niitä ei ikinä tapahdu, niin miten oppii elämään täysipainoisesti. Lapsia pitää ohjata, neuvoa ja kertoa miten ei kannata tehdä. Ja kertoa, ettei kaikki aina onnistu täydellisesti. Ei edes osinkaan. Joskus ei vaan osaa.

Yksi isyyden vaikeimmista tehtävistä on opettaa lapselle, että joskus vaan kaikki menee pieleen. Mikään ei onnistu ja kukaan ei ole silloin suojelemassa. Vaan silloin pitää oppia etsimään itse ulospääsy. Etsimään apua, ratkaisemaan ongelmia ja tutkimaan uutta polkua. Elämä ei aina ole ihan kivaa.

Kuulostaa tylyltä, mutta tämä on yksi aikamme pahoista ongelmista. Helikopterivanhemmat eli ylisuojelevat vanhemmat ovat lapsen kannalta haitallisia. He kertovat ja opettavat lapsilleen, että lapset ovat universumin keskipisteitä. Niitä ainoita, jotka ovat täydellisiä ja kukaan muu ei ole mitään.

Vaikeinta isyydessä on muistaa, ettei lapsia pysty kasvattamaan määrätyn mallin mukaiseksi. Eikä edes suojella kaikelta mahdolliselta. Isän tehtävä on kertoa rajoista, ohjata oikeaan suuntaan ja toivoa parasta.

Isyyden ja vanhemmuuden vaikein tehtävä on opettaa lapset sietämään epävarmuutta ja pettymyksiä.

Kunhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *