Haaveilija, vätys, uneksija

Ihminen, joka istuu huoneessaan kaukaisuuteen tuijottaen, on nykypäivän työelämässä epäilyttävä. Hänen pitää olla joko laiska tai saamaton. Ja koska nykyään on yhä tärkeämpää näyttää tekevänsä jotain, niin luovaan ajatteluun uppoutuvaa pidetään käytännössä kypsymättömänä tai henkisesti vajaavaisena. Haaveilijoita ja ajattelijoita kulttuurimme ei rohkaise.

Jostain syystä meille on juurtunut näennäiskiireen ihannointi. Meillä pidetään edelleen arvossa ihmisiä, jotka näyttävät työteliäiltä: Aktiivisia paperinlevittäjiä, ihmisiä joilla on jatkuvasti kokouksia, siirtyvät ripeästi paikasta toiseen ja näyttävät aktiivisilta.

Näennäiskiire näkyy siinä mitä arvostamme työelämässä. Mehän arvostamme työtunteja ja sitä mitä tehdään. Me emme arvosta sitä, että mitä saamme aikaiseksi. Tekemisessä on tärkeintä liike eikä saavutukset.

Entä jos meidän ajatukset onkin vääriä. Jospa meidän pitäisikin opetella katsomaan työpäiväämme ja pohtia mitä saimme aikaan. Eikä suinkaan kirjata ylös mitä teimme.

Ja kun katseen kääntää kohti saavutuksiaan, niin haaveilullekkin tulee aikaa. Keskitään työn tuloksiin eikä siihen, että näytetään kiireiseltä. Mutta se vaatii uskallusta, uskallusta sanoa että työssä ei ole tärkeintä pitkät päivät vaan saavutukset.

Meillä on aina kiire, mutta emme keskity mihinkään Kun ajattelemme jotakin, niin ajattelemme jo mitä teemme seuraavaksi, ajattelemme jo sitä hetkeä, kun voimme lakata tekemästä sitä mitä teemme parhaillaan.

Mikäli mahdollista, niin teemme monia asioita samanaikaisesti. Sömme aamiaista, kuuntelemme radioita, luemme lehteä. Samalla keskustelemme ehkä puolison tai lasten kanssa. Teemme viittä eri puuhaa samalla hetkellä, emmekä tee mitään.

Jos ihminen on todella keskittynyt, se mitä hän tekee juuri sillä hetkellä on kaikkein tärkeintä elämässä. Jos puhun jonkun kanssa, jos luen, jos kävelen, mitä tahansa se onkaan, jos teen sitä keskittyneesti, ei mikään merkitse enemmän kuin se, mitä teen juuri sinä hetkenä.

Erich Fromm

Kunhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *