5S, jokaisen tehokkaan työn perusedellytys

Teen usein aamulla kaurapuuroa ja teen sen mikron avulla. Homma on yksinkertainen; otan lautaskaapista mustan puurokipon, hellan viereisestä yläkaapista alahyllyltä kaurahiutaleet ja seuraavalta suolapaketin. Ja selän takaa tiskikaapista toiselta hyllyltä 3 desin mitan. Ja laatikosta lusikan. Mittaan ensin 1.5 desiä kaurahiutaleita, lisään suolan ja sekoitan lusikalla. Ja otan 3 desiä vettä ja kaadan puurolautaselle.  Huuhtelen mitan ja laitan paikalleen, suola ja kaurahiutaleet omille paikoilleen ja puuro mikroon. Kyse on työstä, josta on poistettu turha hukka, mitään ei tarvitse etsiä ja työkalut ovat oikeat.

Kyse on viisiportaisesta menetelmästä, jonka nimi 5S syntyy sen viidestä S- kirjaimella alkavasta tehtävästä:

  • Seiri eli lajittelu
  • Seiton eli järjestäminen
  • Seiso eli puhdistaminen
  • Seiketsu eli standartointi
  • Shitsuke eli sitoutuminen

5S on ensimmäinen tapa asia kun lähdetään liikkeelle tuotannon ja työn tehostamiseen eli poistetaan hukka työkalujen etsimisessä ja tavaroiden järjestelystä. Ja sen ydin on sitoutuminen. Sitoudutaan tekemään asiat kunnolla.

Moni pitää tuota pelkkänä siivousjärjestelmänä eli pidetään työpiste siistinä, mutta tuo ei ole pelkkää siivoamista. Se on järkeistämistä. Se on sitä, että tehtäessä töitä ei tehdä muuta. Ei etsitä työkaluja, ei kuluteta aikaa rikkonaisten välineiden kanssa toimimiseen.

Aivan samalla tavalla pidetään toimisto siistinä, pidetään tallessa vain tarvittavat asiat. Siivotaan arkistokaapit ja väliin tietokeen levynkulmatkin. Keskitytään turhan varastoinnin sijaan oikeiden asioiden arkistointiin ja samalla siivotaan turhat työkalutkin pois. Töitä tehdään niillä työkaluilla, joita työssä tarvitaan ja osataan käyttää.

Työtehon kasvattaminen lähtee usein liikkeelle pienistä asioista. Parhaimmillaan jopa siitä, että tietokoneen ruudulla olevista ikoneista poistetaan kaikki ne, joita ei tarvitse työtehtävissään. Ihan samalla tavalla kuten poistetaan ne ohjelmat, joita ei tarvita työtehtävien hoidon takia.

Kunhan pohdin, Kari…

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *